Predavanje z naslovom Mladi Louis Adamič

Društvo slovenskih pisateljev, Tomšičeva ulica 12, Ljubljana

Vabimo vas na predavanje dr. Janje Žitnik Serafin,

ki bo  v četrtek, 13. oktobra 2016 ob 11.00 uri

v dvorani  Društva slovenskih pisateljev z naslovom:

Mladi Louis Adamič

Dr. Janja Žitnik Serafin je strokovnjakinja za literarno in kulturno dejavnost slovenskih izseljencev in priseljencev v Slovenijo. Diplomirala je iz angleškega in nemškega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je tudi magistrirala iz ameriške književnosti. Leta 1992 je doktorirala iz literarnih znanosti. Od leta1982 je redno zaposlena na ZRC SAZU  v letih 1982–85 na Inštitutu za slovenski jezik, od leta 1985 dalje pa kot raziskovalka na Inštitutu za slovensko izseljenstvo.

V okviru literarne in kulturne zgodovine se Janja Žitnik Serafin od leta 1985 ukvarja predvsem s slovensko izseljensko književnostjo in kulturo, med drugim je objavila štiri samostojne monografije o Louisu Adamiču. Njen najodmevnejši prispevek k slovenski literarni zgodovini je sintetični pregled Slovenska izseljenska književnost, ki je izšel v treh knjigah in pri katerem je sodelovala kot pobudnica in nosilka istoimenskega projekta ter kot soavtorica in glavna urednica osrednjega rezultata projekta. Tudi v zadnjih letih je bila avtorica in urednica številnih knjig o slovenskih izseljencih in priseljencih v Slovenijo.

Vabljeni na predavanje ob 65. obletnici združenja SIM, ravno toliko let je minilo od smrti Louisa Adamiča in ob 30. obletnici delovanja Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.