Praznovanje slovenskega kulturnega praznika

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika

Novi Sad, Split, Zadar

PRAZNOVANJE SLOVENSKEGA KULTURNEGA PRAZNIKA V SRBIJI in na HRVAŠKEM

V okviru Slovenskega kulturnega praznika je Slovenska izseljenska matica v sodelovanju s slovenskimi društvi v Zadru, Splitu in Novem Sadu in Zvezo kulturnih društev Nova Gorica organizirala tri gostovanja.

V četrtek zvečer je v Slovenskem kulturnem društvu »Lipa« v Zadru nastopal Zlatko Kavčič vrhunski jazz improvizator skupaj z Barbaro Korun pesnico in recitatorko poezije. Predstavila sta album Vibrato tišine. Barbarina recitacija je skupaj z Zlatkovimi tolkalskimi improvizacijami oplemenitila prostor Mestne knjižnice v Zadru. Posebej dojemljiva je bila Kosovelova poezija saj je Kavčič s prefinjeno zvokovno interpretacijo pričaral Kosovelove občutke o Evropi in njeni bodočnosti. Slovenci, mnogi so se v Zadru prvikrat srečali, so bili navdušeni. Slovensko društvo v Zadru deluje že sedem let, po koncertu so se člani s prijetnimi vtisi in velikem številu udeležili občnega zbora.

Splitski Slovenci, ki so se na slovenski kulturni praznik s prijatelji udeležili koncerta v dvorani lutkovnega gledališča, so bili presenečeni nad izvajanjem zvokov iz najrazličnejših, doma narejenih instrumentov izpod rok priznanega tolkalista. Občutek »Kosovelove burje« je bil občinstvu razumljiv, po koncertu pa izražena želja po večjem številu tovrstnih kulturnih prireditev.

Na Radiu Novi Sad, je v polni dvorani v Studiu M člane in simpatizerje Slovenskega društva »Kredarica« navdušil novogoriški Big Band Nova. Z orkestrom je nastopila solistka Anika Horvat, ki je zapela nekaj slovenskih zimzelenih, medtem ko je Mitja Jerkič izvrstno interpretiral izbrane skladbe Franka Sinatre.

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v republikah bivše države in sploh državah sveta, zaradi oddaljenosti od domovine poteka veliko bolj doživeto in čustveno, kot doma. Prav zaradi tega zaslužijo aktivni člani društev posebno priznanje, v domovini pa več pozornosti saj se trudijo ohranjati kulturo slovenskega naroda tudi izven meje matične države.
S kakovostnimi nastopi kulturnih ustvarjalcev iz domovine tako pritegnejo vse tiste, ki so po rodu ali na kakšen drug način povezani s Slovenijo člane društev pa motivirajo za nadaljnje delovanje.
J.R. / V.V