Otvoritev razstave - 60. letnica vračanja primorskih izseljencev iz Argentine, Latinske Amerike in Urugvaja

datum: 28.11.2008

Mineva 60. let odkar so se slovenski izseljenci vrnili iz Argentine, Urugvaja in Latinske Amerike.

Pred 60. leti se je na slovenska tla s Partizanko vrnilo 107 večinoma primorskih Slovencev.

Združenje Slovenska izseljenska matica je v spomin na ta dogodek 28. novembra v Rotundi Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici, odprla razstavo v čast Slovencem, ki so se leta 1948 vrnili v domovino. Med razstavo je potekala projekcija fotografij življenja izseljencev v Argentini in zabeležene življenjske zgodbe povratnikov.

Otvoritve so se udeležili trije povratniki, Zora Pelikan, Zora Kurinčič in Hugo Milost, ki so leta 1948 v Slovenijo prišli s straši, kot najstniki rojeni onkraj oceana. Gospod Milost je udeležencem otvoritve opisal kako je doživljal potovanje in prihod v takratno Jugoslavijo. Prvič potem je ponovno obiskal Argentino leta 1982 in nam zaupal, da je ob pogledu na to prostrano državo bil vesel, da je pred 34. leti svoj dom našel v domovini staršev.

Nekaj utrinkov z odprtja razstave:

Povratniki Z desne: Hugo Milost, Zora Pelikan in Zora Kurinčič
Flamenko Temperament Latinske Amerike sta nam pričarali Urška Centa in Ana Drevenšek s plesom Zambra.

Razstava bo v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici na ogled do 12. 12. 2008, lepo vabljeni.