Srečanje v moji deželi 2008

datum: 06.07.2008

Na predvečer Srečanja, v soboto, 5. Julija, smo na pobudo ZKD Nova Gorica skupaj pripravili koncert posvečen pomembnim kulturnim ustvarjalcem Primožu Trubarju, Vinku Vodopivcu in Mateju Boru. Nastopili so zbori iz Nove Gorice in izseljenstva. Uglašeno petje zborov je v poletnem večeru prijetno odmevalo v polnem kromberškem amfiteatru. Simon Kovač in članica Kulturnega društva »Gledališče na vrvici«, sta program prireditve z odlomki in recitacijami iz del omenjenih ustvarjalcev, izvrstno povezala v celoto. Prijeten in kakovosten kulturni večer je predstavljal lep uvod v Srečanje v moji deželi.

Tako kot leta do zdaj, se je Srečanje začelo v cerkvi, tokrat v konkatedrali v Novi Gorici s sveto mašo, ki jo je daroval koprski pomožni škof Jurij Bizjak. V polni katedrali je med mašo nastopal komorni pevski zbor slovenskega društva Kredarica iz Novega Sada s skladbami Ave maria, Ave verum, Laudat dominum, Oče naš in Nabukovo - Pesem sužnjev. Gospod Bizjak je v svojem govoru povzel misel o izseljenstvu in težavami s katerimi se človek srečuje v novi domovini. Tudi sam je namreč nekaj časa preživel kot duhovnik v Izraelu in dejal, da je vsak prihod v domovino posebno doživetje.