Rezultati nagradnega natečaja za otroško risbo

datum: 04.12.2008

Razpisane nagrade so:
Prva nagrada, vikend paket za dve osebi - starša in nagrajenec, na eni izmed turističnih kmetij v Sloveniji.
Druga in tretja nagrada: ogled ene izmed kulturnih ali turističnih zanimivosti Slovenije.

Želim si preživeti počitnice v kraju mojega deda

Spoštovani

Nagradni natečaj za najboljšo otoško se je zaključil 31. 10 2008. Na naš naslov je prišlo lepo število risbic ustvarjalnih otroških rok. Natečaja so se letos udeležili tudi otroci iz vrtca Podgorje v Slovenj Gradcu. Razpisani natečaj je sicer namenjen predvsem otrokom Slovencev iz zamejstva in sveta, pa vendar smo se odločili, da ocenimo tudi risbice najmlajših iz Podgorskega vrtca in najboljšo pohvalimo in nagradimo.

Razpisane nagrade so:
Prva nagrada, vikend paket za tri osebi - starša in nagrajenec, na eni izmed turističnih kmetij v Sloveniji.
Druga in tretja nagrada: nagrajenca bomo popeljali na ogled ene izmed kulturnih ali turističnih zanimivosti Slovenije.

Ožbej Kotnik iz vrtca Podgorje bo za pohvaljeno risbico prejel praktično nagrado za nadaljnje likovno ustvarjanje.

Vse prispele risbice je ocenila naša zunanja sodelavka, likovna kritičarka in pedagoginja v kulturi Monika Ivančič Fajfar.

Rezultati natečaja:

Natečaj za najboljšo otroško risbo 2008
Natečajna tema: Želim si preživeti počitnice v kraju mojega deda

1. NAGRADA
Rebekka Rejak 8 let, učenka dopolnilnega pouka slovenščine iz Mainza, Nemčija

Mlada risarka se ne boji s prizori in barvami zapolniti celotne površine risalnega lista. V ospredju dogajanja na počitnicah so tako številne živali, s katerimi se je srečala - tu so tigraste muce z mladiči, psi čuvaji, poskočni zajci in frfotajoče ptice. Pisana žoga pripoveduje o sproščeni otroški igri, narisani šotor pa o razburljivih poletnih dogodivščinah pod milim nebom. Naj sije sonce ali dež, Rebekka ima naravo rada. Številne duhovite podrobnosti v risbico vnašajo veselo razpoloženje. Domovina prednikov je zaznamovana s simbolom slovenske zastave.

2. NAGRADA
Marina Hvala 11 let, učenka dopolnilnega pouka slovenščine v Frankfurtu, Nemčija

Risba z naslovom Babičina in dedkova hiša v Šentjuru pri Celju je narejena z veliko natančnostjo. Marina je domovanje svojih starih staršev skušala prikazati dosledno in je pozorno narisala podrobnosti kot so okna, vrata, ograje, stopnice, dovoz. Ravne linije, uporaba svinčnika in natančno barvanje z barvnimi svinčniki spominjajo na tehnično risbo, kar pa se lepo ujema z motivom arhitekture. Pohvale vredna je tudi prostorska predstavitev (uporaba perspektive) in uporaba raznolikih pogledov na hišo in njeno okolico, s katerim je risarka motiv hiše naredila bolj razgiban.

3. NAGRADA:

Jan Krone, 2. razred učenec dopolnilnega pouka iz Flörsheima, Nemčija

Risbica z naslovom Presarje 2007, ribolov prikazuje zanimivo počitniško aktivnost. Osrednje mesto ima ribnik, v katerega tri osebe družno namakajo trnke. Jan je odličen opazovalec, saj je pozorno narisal mnoge podrobnosti, od kmečke domačje v ozadju, lesene ograje, klopc v senci visokih dreves, hišice za race na jezeru, do krožnih sledi na gladini vode, kjer se vanjo potopijo trnki. Jan je risbo rahlo in natančno obarval, zaradi česar je prizor videti svež in zračen.

Pohvala

Ožbej Kotnik 5 let, vrtec Podgorje - Slovenj Gradec

Pod naslovom Na dopust z letalom je nadobudni slikar na izviren način izrazil svoje počitniško doživetje. Posebna izkušnja (ali želja) potovanja z letalom se je Ožbeju močno zasidrala v spomin. Mali slikar sproščeno uporablja različne risarske in slikarske pripomočke, od flomastrov do voščenk in vodenih barv. Pisane barve pa kažejo radost ob oživljanju spominov na dopustovanje.

Hvala mentoricam mladih ustvarjalcev; Dragici Gornik, Nataliji Robnik, Poldiki Praprotnik in Andreji Matija - Lenart, da so najmlajše pritegnile v likovno ustvarjanje.

Nagrajence bomo obvestili tudi po pošti. V kolikor želijo nagrado izkoristiti med decembrskimi prazniki, naj nam sporočijo na e- poštni naslov: