Likovna kolonija 2009

datum: 15.07.2009

Likovna kolonija Združenja Slovenska izseljenska matica

Jože Arzenšek (CRO), Pia Suhy Baylo (CRO), Marija Donadić (CRO), Mirjam Gremes (USA), Borka Jokić (BIH), Jože Stražar Kiyohara (S), Sumiko Kiyohara (S), Ivan Kosmos (CRO), Marija Omerza (CRO), Sonja Povhe (SLO), Ivan Stojan Rutar (SLO), Silvana Stopar (S), Vlatko Zimmer (BIH), Bogdana Žagar (AUS).

šmartno Šmartno
Tradicionalna likovna kolonija za slovenske izseljence je potekala od 13. do 20. junija 2009 na dveh lokacijah – na Mostu na Soči in v Šmartnem. Na njej je sodelovalo dvanajst udeležencev, ki so prišli iz Avstralije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Švedske in ZDA, pridružilo pa se jim je tudi nekaj domačih slikarjev.

Tematika letošnje kolonije je bila začrtana v smislu raziskovanja kulturne dediščine gostujočih krajev. Slikarji so tako iskali ustvarjalni navdih v zgodovini kraja, značilnih etnoloških predmetih ter stavbni dediščini Mosta na Soči in Šmartnega, vse skupaj pa začinili s slikovitimi panoramskimi pogledi.
šmartno 4stara hiša šmartno
Likovniki so z mentorico obiskali keramičarko Alenko Gololičič, ki je svojem ateljeju na Mostu na Soči slikovito in izčrpno predstavila bogato dediščino svetolucijske keramike. Prikazala je tehnike izdelovanja keramičnih posod ter zahtevno delo izdelovanja replik prazgodovinske
keramike. Pri ustvarjanju so se izseljenskim likovnikom pridružili člani Društva likovnih umetnikov Tolmin. Predsednik društva in novinar Gregor Maver je o likovni koloniji poroča za radio Alpski val ter Radio Odmev.
V torek so se likovniki z Mosta na Soči odpeljali na izlet v Brda, kjer jih je vodič popeljal skozi slikovito pokrajino. Ogledali so si okoliške vasice, se seznanili s kulturo, tradicijo in novostmi v Brdih. omerza kosmosgremesbrda
Likovno kolonijo je obiskala tudi novinarka Radia Slovenija Lili Brunec, ki je za radijsko oddajo Slovenci po svetu, opravila nekaj intervjujev z udeleženci in mentorico.
V času kolonije so si likovniki ogledali muzej v Tulminu in Dobrovem tamkajšnjo galerijo in poskušali vina v Vinski kleti. Ogledali so si cerkvice v Kojskem, Gradnem in na Vrhovljem pri Kožbani ter naravni most Krčnik. Obiskali so galerijo umetnika Ivan Skubina na Bregu pri Golem Brdu in turistično kmetijo Toroš v Plešivem.
jotarazstava JotalikovnikiLikovniki so se predstavili na dveh razstavah. Prva je bila v četrtek, 18. junija na srečanju borcev in upokojencev v Mostu na Soči, zaključna, kjer so bili prikazana vsa ustvarjena dela pa v soboto 20. junija, v Šmartnem v Hiši kulture na Brdih.
gremes rutardonadićzimmeržagar
Slavnostni govorci, predsednik SIM Sergij Pelhan, župan občine Brda Franc Mužič ter predsednik TD Most na Soči Rado Taljat so poskrbeli za svečano vzdušje. Strokovna voditeljica kolonije Monika Ivančič Fajfar je predstavila potek in rezultate likovne kolonije ter udeležence. Pevke vokalne zasedbe Brike so večer oplemenitile s slovenskimi narodnimi pesmimi. Program je povezovala predstavnica Agencije jota Patricija Pirih.
Okusna jedača in izvrstno briško vino sta pika na i svečanemu zaključnemu
večeru likovne kolonije.

sumikosumiko2zasanjana sumiko