Srečanje v moji deželi 2009- Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

datum: 15.07.2009

sestre in aleksandrinke, ki jo je pripravil Goriški muzej.
Na dobro obiskani razstavi, je podal pozdravne besede direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič.

Nova Gorica, sobota, 4. julij 2009

Letošnje 53. Srečanje, ki se je drugič odvijalo v Novi Gorici je bilo sestavljeno iz naslednjih programskih sklopov:

V petek 3. julija, je imel kvintet Slovenskega društva Kredarica iz Novega Sada odmeven celovečeren koncert. Na tem koncertu so se sklenili novi stiki, med igralci kvinteta, ki predstavljajo najnovejšo generacijo članov Slovenskega društva iz Novega Sada, s člani različnih glasbenih skupin z Goriške in prebivalci Nove Gorice.
Zaradi slabega vremena, je bil celovečerni koncert Big Band Nova iz Nove Gorice, prestavljen na jesenski termin.
- Letošnji program Srečanja v moji deželi, je vključeval nastope priseljenskih, izseljenskih, ter zdomskih kulturnih skupin, kot poseben etno festival. Zaradi napovedanega ( in dejansko) slabega vremena, je bila osrednja prireditev prestavljena iz Gradu Kromberk, v prostore SNG Nova Gorica.
Ta odločitev se je pokazala kot smiselna, saj vreme letos ni bilo naklonjeno prireditvi.

- V soboto, 4. julija, ob 11. uri, je bil v Ljubljani na Dvornem trgu promocijski nastop treh kulturnih skupin Slovencev po svetu v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Ljubljana.
Na njem so nastopali: Slovenska folklorna skupina "Slovenija" iz Berlina, pevski zbor "Triglav" iz Banja Luke, ter Slovenska folklorna skupina "Nagelj" iz Toronta. Nastope omenjenih skupin so spremljali številni Ljubljančani in turisti, ki so se nahajali v stari Ljubljani.
Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, ki si je ogledal program, je predstavniku Zveze kulturnih društev Ljubljana Jožetu Ostermanu predlagal, da tudi v bodoče pred prireditvijo "Srečanje v moji deželi", ZKD Ljubljana organizira nastop izseljenskih skupin v Ljubljani.
Ljubljana

Predstavnica SIM je Slovenski folklorni skupini "Nagelj", ki letos praznuje 50. let svojega delovanja, na prireditvi izročila plaketo za častno članstvo Slovenske izseljenske matice.

V Novi Gorici na Bevkovem trgu, je v istem času potekal nastop kvinteta Slovenskega društva "Kredarica" iz Novega Sada, Srbske folklorne skupine "Sloga" in mešanega pevskega zbora "Encijan" Slovenskega kulturnega društva "Istra" iz Pulja. Prireditev je bila med obiskovalci Bevkovega trga lepo sprejeta. Mešani pevski zbor "Encijan" iz Pulja in kvintet "Kredarica" sta se tokrat prvič predstavila širši goriški javnosti.
bevkov trg
Po nastopu na Bevkovem trgu je bila v dvorani Mestne občine Nova Gorica izredno dobro obiskana premiera filma »Aleksandrija, ki izginja«, v produkciji TV Vitel. Po svečani premieri so z bogatim programom nastopile članice dramske skupine Društva žena Prvačine, ki so dale še poseben pečat času, v katerem so aleksandrinke živele v Egiptu.
Po tem nastopu se je v istih prostorih dvorane Mestne občine Nova Gorica odvijala razprava na temo » Novejša prizadevanja in raziskovanja za ohranitev kulture aleksandrink«, na katerih so sodelovali pomembni raziskovalci tega področja ga. Inge Brezigar, dr. Miran Mihelčič, mag. Daša Koprivc in drugi.

Prav ti dve aktivnosti ( film in znanstvena razprava) in popoldanska razstava o kulturni dediščini v gradu Kromberk, kažejo na to, da je tudi v bodoče potrebno vsakoletnemu Srečanju, ki mora osnovni namen o druženju in posredovanju kulturnih dosežkov slovenskih skupin v svetu in zamejstvu, razširiti na strokovni pogled posameznih segmentov izseljenstva, glede na kraj, kjer se bo Srečanje odvijalo.

Ob 16.30 popoldne, je bila na Gradu Kromberk, odprta razstava "Skriti obrazi Aleksandrije -šolske sestre in aleksandrinke", ki jo je pripravil Goriški muzej.
Na dobro obiskani razstavi, je zbrane pozdravil direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič.
Slavnostni govornik je bil predsednik države Dr. Danilo Türk, ki je ob tej priliki posebej izpostavil pomoč, ki so jo Slovenski izseljenci na različnih krajih sveta nudili pri nastajanju Slovenske države. Razstave se je udeležil tudi ambasador Egipta.

Osrednja prireditev letošnjega Srečanja v moji deželi, se je zaradi slabega vremena namesto v amfiteatru Gradu Kromberk odvijala v SNG Nova Gorica.
Ta sprememba je na eni strani pripeljala k temu, da je bilo manj družabnega srečanja, je pa po drugi strani pripomogla h kvalitetnejšemu nastopanju skupin:

Folklorna skupina "Slovenija" iz Berlina
Slovenski pevski zbor "Triglav" Banja Luke
Slovenski pevski zbor "Triglav" Split
Kvintet slovenskega društva "Kredarica" iz Novega Sada
Folklorna skupina "Stu ledi" iz Trsta
Folklorna skupina srbskega društva "Sloga" iz Nove Gorice
Folklorna skupina Gartrož iz Nove Gorice
in posameznikov, Marjetke Popovski in Marjana Zgonca.

Program sta povezovala Boris Kopitar in Marija Ahačič Pollak iz Toronta, ki sta program popestrila tudi s svojimi glasbenimi nastopi.

Gledališki ambient in izvrsten plesni in pevski program je naredil svoje, tako da je bila polna dvorana navdušena nad prireditvijo.
ngsng
Poleg pozdravnih besed župana Mestne občine Nova Gorica Mirka Brulca in predsednika Združenja SIM Sergija Pelhana, je imel osrednji nagovor predsednik države Dr. Danilo Türk, ki je v svojem govoru poudaril, da so slovenski izseljenci po osamosvojitvi pomagali pri uspostavljanju dragocenih stikov z vplivnimi dejavniki v državah bivanja.
Tudi na tem bogatem kulturnem programu je bil minister za Slovence po svetu in v zamejstvu, akademik Boštjan Žekš, ter podpredsednik državnega zbora dr. Vasja Klavora.
ministri
Predsednik države je po končanem kulturnem programu sprejel predstavnike društev in imel z njimi razgovor o načrtih in problemih posameznih skupin.
predsednik in žena

- Po končani prireditvi je bilo na ploščadi pred restavracijo Marco Polo vse pripravljeno za družaben del Srečanja ob slovenski hrani in pijači. Poletna nevihta je pregnala prisotne v restavracijo Marca Pola, kjer so spremljali zvoke ansambla »Bratje Plesničar«.

Številni mediji so novosti in kakovostni program Srečanja ocenili izredno pozitivno. Mestna Občina Nova Gorica pa je s sodelovanjem na tako odmevni prireditvi pridobila na pozitivnih vtisih obiskovalcev in slovenskih izseljencev.

Letošnje Srečanje v moji deželi je z raznovrstnostjo programa, vključitvijo Goriškega muzeja Kromberk, Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink iz Prvačine in TV Vitela ob podpori MO Nova Gorica dalo poseben pečat poletnem dogajanjem v Novi Gorici in nakazalo smer, kako v bodoče organizirati Srečanje v moji deželi.