Po poteh aleksandrink

datum: 23.02.2010

Združenje Slovenska izseljenska matica bo, s pomočjo financiranja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, uresničila postavitev spominske plošče na aleksandrike v Kairu. Ob tej priložnosti Kompas in Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, vabita na petdneven izlet:
Po poteh aleksandrink

Odhod: 23. 3. 2010
Čas potovanja 5 dni/4 nočitve
Čas za prijavo: 25 dni pred odhodom oz. do zasedbe prostih mest
Najmanjše št. potnikov: 80
Vizum: Egiptovski

23. 3. 2010, LJUBLJANA – ALEKSANDRIJA
Zbor potnikov na letališču J. Pučnika v Ljubljani in polet s posebnim letalom v
Aleksandrijo. Srečanje s potomcem naše aleksandrijke, ki je preživel otroštvo v drugem največjem mestu Egipta. G. Gilberto Civardi bo nas popeljal po sledeh aleksandrink. Nastanitev in prenočevanje v hotelu 4*.

24.3.: ALEKSANDRIJA–KAIRO
Po zajtrku prosti čas ali za doplačilo ogled mesta Aleksandrije, ki je v svojem času bilo eno najbolj znanih mest na svetu in prestolnica več kot 1000 let. Obisk katakomb, Abu el-Abbasove mošeje, Pompejevega stebra in vrtov palače Montazah, enkratne knjižnice, rimskega amfiteatra in utrdbe Qaytbayeve trdnjave ob luki, ki je zgrajen iz ostankov legendarnega pharoškega svetilnika. Popoldan avtobusni prevoz v Kairo. Prenočevanje v hotelu 4*.

25.3.: KAIRO
Zajtrk. Možnost ogleda Narodnega muzeja, ki je najbogatejši egiptološki muzej na svetu. V njem poleg 250.000 predmetov, med katerimi so tudi mumije, hranijo tudi več kot 3.000 let staro Tut Ank Amonovo bogastvo. Mnoge dragocene zlate predmete je shranil za življenje v onostranstvu. Prevoz na kairsko pokopališče na slovesnost ob postavitvi spominske plošče v spomin na aleksandrinke na protokolarni ravni.
Sledi obisk največjega afriškega bazarja Khan el Khalili. Tisoči trgovcev prodaja orientalske spominke, živila, usnje, pohištvo, čaje (tudi znani karkade).
Nočitev v hotelu 4*.

26.3.: KAIRO–MEMFIS–SAKARA–KAIRO
Zajtrk. Za doplačilo možnost celodnevnega izleta s kosilom: ogled starodavne prestolnice Memfis, o kateri so peli slavospeve že grški zgodovinarji. V nadaljevanju ogled kompleksa grobnic v Sakari: Džoserjeve piramide, ki je bila »mati« vseh piramid, Mastabe princese Idut… Po želji možnost doplačila večerje med plovbo po Nilu s predstavo trebušne plesalke.
Nočitev v hotelu 4*.

27.3.: KAIRO
Po zajtrku priporočamo ogled središča arabskega sveta: prva postaja bo Giza, kjer stojijo najbolj znane piramide, Keopsova, Mikerinova in Kefrenova. Obilo možnosti za ogled in fotografijo. Ogled velike Sfinge in Dolinskega templja. Možnost jahanja kamel s piramidami v ozadju – nepozabno doživetje. V nadaljevanju obisk manufakture za izdelovanje papirusov, ki še vedno izdeluje papiruse po tradicionalni staroegipčanski metodi. V inštitutu za izdelovanje eteričnih olj bomo spoznali esence najboljših dišav, za konec pa še obisk zlatarne. Prevoz na letališče in polet posebnega letala proti Ljubljani.

Informacije in prijave: KOMPASOV KLICNI CENTER 01 2006 111 • Kompas Nova Gorica 05/ 3358 000, • Kompas Ajdovščina
05/3664 000 • Kompas Koper 05/ 6630 581, • Kompas Portorož 05/ 6178 000 • Kompas Slovenska 36, 01/2006 222 • Kompas
Pražakova 4, 01/2006 333 • Kompas BTC 01/5206 900

Iskreno vabljeni!