1. veja Rastoče knjige Slovenskega izseljenstva

datum: 23.03.2010

b>Vabimo vas na ogled
1. veje rastoče knjige slovenskega izseljenstva

Pozdravni nagovor bodo imeli:
- predsednik državnega sveta RS mag. Blaž Kavčič,
- minister Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš, predsednica Društva Rastoča

Vabimo vas na ogled
1. veje rastoče knjige slovenskega izseljenstva

V sredo, 24. marca, ob 13. uri, se je v prostorih Združenja Slovenska izseljenska matica (SIM) odvijala otvoritev 1. Veje Rastoče knjige slovenskega izseljenstva.

Združenje Slovenska izseljenska matica je v letu 2004 z razstavo knjižnih del slovenskih izseljencev postala del Rastoče knjige, po šestih letih pa lahko že govorimo o prvi veji Rastoče knjige Slovenskega izseljenstva. Slovenski rodovi na tujem svojo izjemno duhovno moč dokazujejo s svojo knjižno produkcijo, ki je stara skoraj toliko kot izseljenstvo.

Na otvoritvi 1. Veje Rastoče knjige je po uvodnem nagovoru predsednika Združenja SIM Sergija Pelhana, namen projekta Rastoče knjige predstavila Cvetka Selšek, predsednica Društva Rastoča knjiga. Izrazila je svoje zadovoljstvo, da se po letu 2004 razširitev literarnih del slovenskih izseljencev nadaljuje. Dejstvo je, da je knjiga v svoji natisnjeni besedi ključ do narodnostne samozavesti. Prav iz tega razloga je po mnenju Cvetke Selšek izredno pomembno, da se kulturna identifikacija Slovencev nadaljuje skozi literarna dela in ne utopi v poplavi multimedijske ponudbe.
Naslednji je Rastočo knjigo slovenskih izseljencev pozdravil predsednik Državnega Sveta mag. Blaž Kavčič. Da smo Slovenci le raznolike veje iste krošnje, ki izhaja iz nacionalnega debla, ne glede kod nas nosi usoda, ga navdaja z zadovoljstvom. Dejal je tudi, da nam je poleg iznajdljivosti in marljivosti skupna beseda, ki Slovence združuje in razlikuje od drugih. Po Kavčičevem mnenju je beseda ena najvažnejših prvin identitete in trdno sidro v valovih globalizacije.
Minister za Slovence po svetu dr. Boštjan Žekš, ki je razstavo odprl, je v svojem nagovoru poudaril, da je med Slovencih doma in po svetu vedno najti kakšna razlike, tisto kar nas druži pa je slovenski jezik. Naša identifikacija, ki nas ohranja Slovence, zato je vesel, da se projekt Rastoče knjige širi tudi čez meje matične države in zaobjema vse Slovence po svetu.
1. Veja rastoče knjige slovenskega izseljenstva je posvečena predvsem memoarski literaturi, ki ima posebno težo zaradi svoje dokumentarnosti. Je dragoceno dopolnilo zgodovine slovenskega izseljenstva in dokaz nikoli pretrganih duhovnih vezi med izseljenci in prvotno domovino.

Razstava 1. Veje rastoče knjige slovenskega izseljenstva je stalna. Lahko si jo ogledate vsak delavnik med 8. in 16 uro v prostorih Združenja Slovenska izseljenska matica, Cankarjeva 1/II, Ljubljana.

Pelhan. gabrijelčič kavčič
Z leve: dr. Janez Gabrijelčič, mag. Blaž Kavčič, Sergij Pelhan