Postavitev spominske plošče aleksandrinkam

datum: 29.03.2010

V Kairu so dne 25. 3. 2010 slovesno postavili spominsko ploščo slovenskim ženam in materam, ki so se v Aleksandrijo odpravile za zaslužkom.
Žene so prihajale

V Kairu, so dne 25. 3. 2010, slovesno postavili spominsko ploščo slovenskim ženam in materam, ki so se v Aleksandrijo odpravile za zaslužkom. "Eno celo stoletje so Slovenke prihajale v Egipt kot dojilje, varuške, kuharice, guvernante, šivilje… in z zaslužkom reševale svoje družine in kmetije pred propadom…« M. Tomšič

Utrinki ob odkritju plošče.
Foto: Matjaž Kačičnik
kairo 0kairo1kairo3kairo4kairo5kairo6kairo8kairo 9kairo10
Aleksandrinke jim pravijo na Spodnjem Vipavskem, ker jih je največ služilo v Aleksandriji in kasneje v Kairu. Bile so sobarice, varuhinje otrok, dojilje pri domači in še bolj tuji evropski gospodi.
Izdelavo spominske ploščo, ki je bila postavljena na pokopališče v Kairu, je finančno podprl Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu v sodelovanju z Združenjem Slovenska izseljenska matica in Mestno občino Nova Gorica.
Otvoritve se je udeležil glavni tajnik Slovenske izseljenske matice, Janez Rogelj, predstavniki Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink, predstavniki slovenske skupnosti v Egiptu, med katerimi so tudi potomci Aleksandrink in predstavniki veleposlaništva. Zbrane so nagovorili veleposlanik Borut Mahnič, glavni tajnik SIM Janez Rogelj in predstavnica Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink Dejana Baša.

plošča Osrednji del spominske plošče je bil narejen v Sloveniji, oblikoval pa jo je prof. Vladimir Pezdirc.
plošča 2