Pobuda za odlikovanje Berta Pribca, člana Združenja SIM

datum: 11.05.2010

Na predstavitvi knjige Berta Pribca »Piranski zaliv je Piranski«, katero je Oljka - stranka slovenske Istre organizirala 2. marca v Šmarjah pri Kopru, je bila med ostalim v javni razpravi izražena pobuda, da se predsedniku Republike Slovenije dr. Danilu Turku predlaga dodelitev najvišjega državnega odlikovanja - reda za izredne

Pobuda za odlikovanje Berta Pribca, člana Združenja SIM
Stranka slovenske Istre - Oljka je predlagala najvišje državno odlikovanje Bertu Pribcu, staroselskemu Istranu, Šavrinu in Slovencu, ki je slovenski jezik ponesel v svet.

Na predstavitvi knjige Berta Pribca »Piranski zaliv je Piranski«, 2. marca v Šmarjah pri Kopru, je bila med ostalim izražena pobuda, da se predsedniku Republike Slovenije dr. Danilu Turku predlaga dodelitev najvišjega državnega odlikovanja - reda za izredne zasluge - gospodu Bertu Pribcu, staroselskemu Istranu, Šavrinu in Slovencu, ki je slovenski jezik in kulturo ponesel v svet s številnimi pesniškimi zbirkami, prevodi, knjigami, eseji, razpravami in članki.
Literarna kritika ga je uvrstila med najvidnejše književne ustvarjalce slovenskega izseljenstva.

Bert Pribac se že desetletja udejstvuje pri uveljavitvi slovenstva ter slovenske kulture in literature tako v tujini kot na domačih tleh, kjer se je vrnil po pet desetletjih zdomstva. Pribčev ustvarjalni opus obsega obsežen seznam strokovnih razprav, esejev, zlasti pa pesniških zbirk, po katerih je Pribac tudi najbolj poznan v Sloveniji. V dolgoletnem bivanju v Avstraliji je kot aktiven član slovenske zdomske skupnosti, preko radijskih ali časopisnih prispevkov, vztrajno seznanjal tamkajšnjo javnost s slovensko kulturo in zgodovino.

Bert Pribac si je za svoje delo v zdomstvu in domovini ter za svojo vztrajno zvestobo slovenskemu narodu in naši kulturi, nedvomno zasluži priznanje najvišjega državnega odlikovanja.

Povzeto po: Primorska.info