Slovenska likovna kolonija v Turnju in Mednarodni dan kulturne različnosti v Zadru

datum: 28.05.2010

s svojim pevskim nastopom popestrila Kulturno umetniško društvo »Maslina« in Folklorna skupina »Gozdar« iz Črne na Koroškem. Črnjani so s sabo pripeljali tudi župana Janeza Švaba, ki se je v svojem nagovoru upravičeno

Likovna kolonija in Mednarodni dan kulturne raznolikosti v Zadrski občini
_2

Turanj je majhno mestece na Hrvaškem, med Biogradom in Zadrom. V času od 17. – 21. maja je gostilo slikarje slovenskih društev na Hrvaškem in posameznike iz Slovenije, pod okriljem Slovenskega društva Lipa iz Zadra.
Slikarji so bili nastanjeni v apartmajih Jožeta in Ruže Arzenšek, ki sta slikarjem izvrstna gostitelja že tretje leto. Jože Arzenšek (na fotografiji levo), ki je tudi sam ljubiteljski slikar in vodja likovne sekcije društva Lipa ve, kaj potrebujejo njegovi kolegi za delo v sproščenem in ustvarjalnem vzdušju.

V petek, 21. maja je potekala otvoritve slikarske razstave.
Z Moniko Ivančič Fajfar, likovno kritičarko in pedagoginjo v kulturi, smo se odpravili na otvoritev razstave in naslednji dan na prireditev Mednarodni dan kulturne različnosti.
Mestni odbor Turanj je prijazno odstopil prostore za razstavo likovnih del. Na otvoritvi je obiskovalce pozdravila predsednica društva Lipa Zadar Darja Jusup, predstavniki občin in Klara Eškinja Glavan, predsednica Turistične zbornice Sv. Filip i Jakov, ki je bila tudi pokroviteljica likovne kolonije.
Otvoritev sta s svojim pevskim nastopom popestrila Kulturno umetniško društvo »Maslina« (na fotografiji spodaj levo) iz Turnja in Folklorna skupina »Gozdar« iz Črne na Koroškem. maslina Črnjani so s sabo pripeljali tudi župana Janeza Švaba, ki se je v svojem nagovoru upravičeno pohvalil, da iz njihove občine izhajajo najboljši slovenski smučarji, kar so prisotni pozdravili z bučnim aplavzom.

Po kulturnem programu je predsednica društva Lipa obiskovalce povabili na ogled razstave naslednjih ustvarjalcev kolonije na fotografiji:
Jože Arzenšek, Marija Balen, Nada Pija Bajlo, Adica Dobrić Jelača, Dragan Karlo Došen, Boža Jambrek, Vera Lukšič, Zrinka Majica in Stanka Novković. likovniki zadar

Svetovni dan kulturne raznolikosti, ki poteka vsako leto 21. maja, so obeležili tudi v Zadru, v Citadeli. Petič zapovrstjo ga tam organizira Koordinacija narodnih manjšin Zadrske občine.
Letos nosi ta Dan ime »2010, mednarodno leto zbliževanja kultur«. Cilj je vzpostavitev dialoga med kulturami, krepitev vezi med narodi, kateremu sledi napredek človeške civilizacije. Da je največja oblika napredka mir, vemo.

Društvo Lipa v Zadru vsako leto predstavi Slovenijo s kulturnim programom in kulinarično raznolikostjo naše države. Letos je Folklorna skupina »Gozdar« iz Črne na Koroškem Slovenijo zastopala z ljudskimi plesi. V sklopu programa so se s plesi, recitacijami in pesmijo predstavile tudi narodne manjšine Srbov, Madžarov, Albancev, Makedoncev, Bošnjakov in Italijanov.pred odrom zadarzadar bosna
Ob mizah posameznih držav, pa so si obiskovalci prireditve lahko ogledali in kasneje tudi okušali kulinarične dobrote. Slovenijo so zastopale članice društva Lipa iz Zadra, ki so spekle potice, pogače, skuhale joto, narezale pršut, slanino, suhe salame, manjkal ni domači kruh, flancati, vinska kapljica in še marsikaj.dobrote zadar

Brez dvoma so člani in predsednica Slovenskega društva Lipa iz Zadra predstavili Slovenijo, kot kulinarično in glasbeno raznoliko državo. Člani društva so pokazali, da kljub življenju izven Slovenije še vedno poznajo domače slovenske recepte, radi govorijo slovenski jezik in poslušajo slovensko glasbo.

Turanj in Zadar sta dva izmed mnogih mest na Hrvaškem, kjer so si Slovenci ustvarili svoj drugi dom. Zadrska občina je z delovanjem Slovenskega društva dobro seznanjena, saj so vse aktivnosti društva redno zabeležene v lokalnih medijih. Sožitje z domačini je prisrčno, prijateljstvo temelji na sodelovanju, spoštovanju in sprejemanju kulturne raznolikosti. Vse to pa je tudi cilj vsakega Slovenskega društva, ki deluje izven meja domovine in lep prispevek k sožitju narodov.

Vesna Vukšinič