Minister Žekš: Dvoje srečanj pomeni dodatno delitev izseljencev

dfghfgh

Slovenija - četrtek, 24.06.2010
Tekst: Meta Roglič
Ljubljana - Vsako poletje organizirata Slovenska izseljenska matica in društvo Slovenija v svetu vsaka svoje srečanje slovenskih izseljencev. Srečanji sta praviloma isti konec tedna - eno v soboto, drugo v nedeljo, zgodilo pa se je tudi že, da so ju organizirali na isti dan na različnih koncih Slovenije.
Se Slovenci iz BiH in Slovenci iz Argentine res ne morejo srečati niti na družabnih prireditvah?

A na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu menijo, da bi bilo treba dogodka združiti, organiziranje skupnega srečanja pa je ob lanski prireditvi Slovenske izseljenske matice podprl tudi predsednik republike Danilo Türk. A bosta tudi letos Slovenska izseljenska matica in Slovenija v svetu pripravili vsaka svojo prireditev: prva 3. julija v Metliki, druga pa dan kasneje v Dolenjskih Toplicah.

Kot nam je dejal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, sta bili lani srečanji na isti dan na dveh različnih koncih Slovenije. Tako je po službeni dolžnosti šel najprej pozdravit udeležence prireditve na Dolenjsko, nato pa je hitel pozdravit še udeležence prireditve v Novo Gorico. Na obeh srečanjih je zbranim povedal, da bi bilo dobro prireditvi združiti, saj ocenjuje, da je bilo pred dvajsetimi leti, ko so bila čustva še močna, to dvojnost še mogoče razumeti, sedaj pa se mu zdi, da gre za umetno razdvajanje in za dodatno delitev izseljencev. Zato so, kot pravi Žekš, obema organizacijama letos predlagali, da srečanje pripravita skupaj, ob tem pa upoštevata nekatere obrede, ki so značilni za eno in za drugo prireditev. Slovenska izseljenska matica je v to privolila, Slovenija v svetu pa ne, češ da se njeni člani zaradi zgodovine, ki bremeni Slovensko izseljensko matico, s tem ne morejo strinjati.
Problematični vodstvi

"Pojasnil sem jim, da ne gre za organizacijo, gre za to, da se ljudje srečajo," je povedal Žekš. Kot je dodal, Slovenska izseljenska matica bolj pokriva območje nekdanje Jugoslavije, na njihov piknik na primer pridejo Slovenci iz Bosne in Hercegovine, na srečanje Slovenije v svetu pa bolj Slovenci iz Argentine. "Bi bilo kaj narobe, če bi se srečali? Mislim da ne. In po mojem mnenju tudi ljudje mislijo tako," poudarja minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. Nekateri izseljenci se tudi udeležijo obeh srečanj, "vodstvi sta problematični," je prepričan Žekš.

Tako bo minister tudi letos govoril na dveh prireditvah, v nagovorih pa povedal, da se s takšnim razdvajanjem ne strinja. Nekakšen signal, da s to dvojnostjo niso zadovoljni, pa so po njegovih navedbah dali tudi s tem, ko so nekoliko znižali dotacijo, ki je namenjena za organizacijo teh dogodkov. "Seveda gre za avtonomni organizaciji in jima ne moremo ukazati, kako naj ravnata, lahko zgolj zmanjšujemo financiranje ali ga ukinemo," je še dodal Žekš.
Različni tematiki piknikov?

Predsednik Slovenske izseljenske matice Sergij Pelhan pa je včeraj izpostavil, da je njihovo združenje privolilo, da bi srečanje pripravili skupaj, in so se celo odpovedali možnosti, da bi bili letos oni nosilci. Očitno pa so bili člani Slovenije v svetu odločno proti. Zadržke imajo po njegovem prepričanju predvsem Slovenci iz Argentine, mogoče tudi kdo iz Kanade, "ki še vedno menijo, da je Slovenska izseljenska matica podaljšek prejšnjega sistema, ker je tedaj pač bila edina, ki se je s tem ukvarjala".

Član glavnega odbora Slovenije v svetu Gregor Batagelj pa vztraja, da sta se obe društvi že lani dogovorili, da bosta imeli vsaka svojo prireditev, in da so v pogovoru na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter z matico prišli do skupnega zaključka, "da gre za dve različni stvari, ki imata vsaka svojo tematiko, in ni nujno, da sta prireditvi združeni". To, da sta prireditvi na različni dan in da izseljenci izberejo tisto, ki jim ustreza, oziroma imajo možnost, da se udeležijo obeh, ocenjuje kot obogatitev, saj gre za še eno prireditev v sklopu tedna slovenskega izseljenstva in za še eno možnost več za srečanje, vzpostavljanje stikov in za seznanitev s problematiko izseljenstva.