Likovna kolonija 2011 - reportaža

datum: 27.06.2011

huzgh

Likovna kolonija za slovenske izseljence 2011

Likovna kolonija za slovenske izseljence je potekala od 10. do 17. junija na Mostu na Soči. Udeležilo se jo je deset udeležencev: Elena Alčeva (Makedonija), Pia Bajlo Suhy (Hrvaška), Martin Bizjak (Hrvaška), Marija Donadić (Hrvaška), Tanja Jandl (Nemčija), Zinka Karlsson (Švedska), Zoran Karmelić (Hrvaška), Albert Leš (Vojvodina), Stanka Novković (Hrvaška) in Vlatko Zimmer (Bosna in Hercegovina).
Kot vsako leto, so se izseljencem pridružili še trije domači slikarji: Sonja Povhe, Ivan Stojan Rutar in Bogdan Soban. Delo na koloniji je usmerjala in vodila Monika Ivančič Fajfar. Družbo nam je delala simpatična maskota kolonije – Zoranova Maltežan-pekinezerka Maza.

Letošnja kolonija je potekala pod geslom Voda in vino. Voda je najbolj izrazit element Posočja, saj reka in jezero močno zaznamujeta pokrajino. Seveda nismo želeli zgolj mimetično upodabljati prizorov iz narave. Zanimali so nas tudi simbolni pomeni vode in reka kot prispodoba življenja. Predvsem smo želeli pobliže raziskati življenje v reki in ob njej. V mislih smo imeli tudi italijanski pregovor "Kar je voda za obraz, je vino za dušo", zato smo v naše slikarsko razmišljanje vnašali še ta motiv. Udeleženci, ki so se v prejšnjih dveh letih udeležili likovne kolonije v Šmartnem v Brdih, so obujali spomine na ta kraj.
Jandlnovkovičbizjakelena alčevazimmerbajlokarlsonsobandonadićkarmelić

Petek, 10. junij
Zbrali smo se v Gostilni Vuga, kjer sta nas v imenu organizatorjev likovne kolonije pozdravila sodelavka Združenja Slovenske izseljenske matice Vesna Vukšinič Zmaić in predsednik Turističnega društva Most na Soči Rado Taljat. Monika Ivančič Fajfar je na kratko predstavila načrtovan potek likovne kolonije. Po večerji smo se odpeljali v Tolmin, kjer smo se udeležili kulturne prireditve.
Sobota, 11. junij
Po zajtrku smo se pogovarjali o zadani temi in tehtali ideje, ki so jih nekateri udeleženci kolonije že razvijali pred prihodom na kolonijo. Nato smo se odpravili v vališče soških postrvi. Predsednik Ribiške družine Tolmin Lucijan Rejec nam je povedal zanimivo in razburljivo pripoved o iskanju in reševanju avtohtone ogrožene vrste – soške postrvi. Čas po kosilu je bil namenjen iskanju idejnih rešitev za slike ter pripravi platen. Sobotni večer smo nekateri izkoristili za obisk koncerta v Tolminu, drugi pa za sprehod ob jezeru.
Nedelja, 12. junij
Nedelja ni bila dan za počitek, saj smo se lotili intenzivnega dela na slikah. Vsak si je izbral najbolj prijeten in udoben prostor za ustvarjanje. Nekateri so se namestili na terasi apartmajev Bremec, drugi v Vodni hiši ob jezeru, kjer je bil naš uradni atelje. Manjša skupina je delala na Rutarjevi domačiji v Tolminu. Zvečer smo že lahko prediskutirali prve rezultate.
Ponedeljek, 13. junij
Cel dan smo pridno ustvarjali in nekateri so že dokončali prva dela. Dogovorili smo se, da za razstavo pripravi vsak dve deli, zato smo želeli vsak trenutek izkoristiti za delo.
df
Torek, 14. junij

Čeprav že siti, se po zajtrku nismo mogli upreti povabilu na pokušino suhih mesnin v Mesarijo Kragelj, ki ima svoje poslopje na idilični lokaciji na Kozmericah nad Mostom na Soči. Po celodnevnem ustvarjanju se je zvečer nadvse prilegla osvežilna vožnja z ladjico po jezeru.
Sreda, 15. junij
Slikarji so nanašali še zadnje poteze na svoje slike – naslednji dan je že bila razstava. Namesto običajnega kosila smo imeli skupaj z gospodarstveniki Primorske piknik v prireditvenem šotoru ob jezeru. Preživeli smo nekaj sproščenih uric v družbi domačinov.
Četrtek, 16. junij
Pred večerno otvoritvijo razstave v Vodni hiši smo imeli še veliko dela. Iz Mizarstva Cvek so nam prinesli okvirje in uokvirili slike, načrtovati smo morali postavitev slik in obesiti slike. Poskrbeli smo tudi za dekoracijo prostora s cvetjem, tekstilom, rečnimi kamni in koreninami. Izdelali smo dva pisana kažipota za obiskovalce razstave. Svečane otvoritve v Vodni hiši se je udeležil tajnik Združenja Slovenske izseljenske matice Janez Rogelj, ki je nagovoril zbrano občinstvo. Potek likovne kolonije in rezultate dela je obiskovalcem predstavila Monika Ivančič Fajfar. Program je povezoval Rado Taljat. Z izgledom razstave, s številom obiskovalcev in tudi z odzivi občinstva smo bili zelo zadovoljni. Po otvoritvi se je kulturni program nadaljeval v prireditvenem šotoru ob jezeru, kjer smo v prijetni družbi in idiličnem ambientu tudi povečerjali.
ot
Petek, 17. junij
Zadnji dan našega druženja smo organizirali izlet. Mimo Tolmina smo se čez Hudičev most odpeljali v vasico Čadrg. Vas v osrčju Triglavskega narodnega parka je posebej znana po ekoloških kmetijah in pridelavi znamenitega sira tolminca. Seveda smo si ogledali sirarno ter radovedno prisluhnili Janiju Kutinu, ki nas je poučil o postopku izdelave albuminske skute in sira – nismo se branili pokušine. Sprehodli smo se tudi do bližnje razgledne točke. Na koncu smo se ustavili na kmečkem turizmu pri gospe Mariji Bončina in se, za isto mizo kakor pred nekaj leti švedski kraljevi par, okrepčali z znamenito tolminsko friko in polento. Pozno popoldne so se nekateri udeleženci že vračali na svoje domove. Tisti, ki so ostali do sobote, pa so si imeli možnost obrusiti pete na plesni zabavi ob jezeru.
Če potegnemo črto pod likovno kolnijo 2011, smo lahko zelo zadovoljni. Tako z vzdušjem, ki je bilo izjemno ustvarjalno in prijetno, kakor tudi z rezultati. Ponosni smo na letošnje slikarske interpertacije motivov in uspešno zaključno postavitev. V enem tednu je nastalo več kot 26 slik, en kip ter idejna zasnova za kip, posvečen soški postrvi, ki bo morda realiziran naslednje leto. Zelo smo zadovoljni tudi z organizacijo in usklajenim sodelovanjem vseh, ki so skrbeli, da je bilo bivanje in delo na koloniji kar se da prijetno.

Zahvala gre: Združenju Slovenska izseljenska matica, TD Most na Soči, Jezero d.o.o., gostilni Vuga in vsem posameznikom, ki so nas veselo sprejeli, vzpodbujali pri delu in nam pomagali.

Veseli smo, da so se med enotedenskim druženjem spletle številne prijateljske vezi med udeleženci in da smo vzpostavili pristen stik z domačini.

Monika Ivančič Fajfar, mentorica likovne kolonije 2011