Dobrodošli doma 2011

datum: 07.07.2011

sdfe

Dobrodošli doma 2011

V petek, 1. julija 2011, se je v središču Ljubljane odvijala prireditev Dobrodošli doma – Srečanje vseh
Slovencev. Prvič je bila organizirana s strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ob 20. obletnici Slovenske države. Organizacijo tovrstne prireditve v Sloveniji, kjer se srečajo Slovenci, ki živijo po svetu , je od leta 1954 organizirala Slovenska izseljenska matica (SIM).
Sprva se je srečanje imenovalo Izseljenski teden, kasneje Ameriški piknik, nato Izseljenski piknik in od leta 1989 Srečanje v moji deželi.
V letu 1993 je Društvo Slovenija v svetu (SVS) začelo organizirati Tabor Slovencev po svetu. Njihov namen je podoben in prav tako poteka prvi vikend v juliju, problem pa nastaja, ker si večina Slovencev, ki pridejo v poletnem času domov, želijo na eni prireditvi srečati čim več rojakov iz vsega sveta, zato jih dve prireditvi begata.
Dobrodošli doma je bila prireditev, ki se je odvijala v Ljubljani, na treh trgih, njen namen pa je bil tudi, da bi se prireditve SIM in SVS združili, to je tisto, kar si Urad prizadeva že nekaj časa. Obletnica države je bila idealna priložnost, da se ta želja uresniči, SIM pa jo v celoti podpira.
pogačarjevsplit

Prireditev Dobrodošli doma je potekala na Pogačarjevem in Mestnem trgu, osrednji program pa se je odvijal zvečer na Prešernovem trgu. Na Pogačarjevem trgu in pred Magistratom so se predstavili slovenski pevski zbori in folklorne skupine od Sarajeva, Clevelanda vse do Argentine.Odličen je bil nastop instrumentalne skupine s solistko iz Banja luke, program pa je s svojim nastopom popestril tudi domači pihalni orkester iz Bežigrada. Vzporedno so potekali spremljevalni dogodki v NUK,KUD France Prešeren, Botaničnem vrtu, Državnem zboru, Mestni hiši, Narodna galerija in Muzej novejše zgodovine, pa so nudili brezplačen ogled in vodenje. Ob 11. uri je v stolni cerkvi potekala maša za Slovence, ki žive izven meja Slovenije.
Na stojnicah vzdolž Stritarjeve in Mačkove ulice so se predstavila društva in ustanove, ki se ukvarjajo z izseljensko tematiko, ohranjanjem kulturne dediščine, domačo obrtjo ali turistično ponudbo Slovenije.
Po prireditvenem prostoru so se sprehodili, poslušali in pozdravili nastopajoče Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, predsednik Vlade RS Borut Pahor, Minister za promet Patrick Vlačič, Minister za okolje in prostor Roko Žarnić, opazili pa smo tudi Evropskega poslanca Milana Zvera.
pahor žekšstojnica
Skozi stojnice in prireditveni prostor so se pomikali radovedni obiskovalci, med katerimi so bili turisti, nastopajoči, nekaj pa tudi Ljubljančanov, ki so presenečeni nad živahnostjo dogodka z zanimanjem poslušali nastope in zvedavo spraševali in preverjali ponudbo na stojnicah.
Ob 19:30 uri je SIM v Mestni hiši odprla razstavo ob 20. obletnici likovne kolonije.
Otvoritve sta se udeležila Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš in gostitelj razstave župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Otvoritev je popestril pevski zbor Triglav iz Splita.
Po otvoritvi razstave naj bi se na Prešernovem trgu začel osrednji dogodek prireditve Dobrodošli doma. Obiskovalce bi nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, žal pa je bil uradni del prireditve odpovedan, saj je močan dež pregnal obiskovalce in razstavljalce s prizorišča dogajanja.
Kljub vsemu se je ob 21. uri začel koncert z naslovom Sozvočja Slovenije, kjer so nastopili priznani glasbeni izvajalci in skupine iz Slovenije.
souds violinaVesna Zornikpanorama sounds

Koncert se je ogledala peščica najvztrajnejših obiskovalcev. Na vreme se ne da vplivati in to je skozi dan nekajkrat zmotilo program prireditve. Večina nastopajočih v popoldanskem času, je zvečer zaradi dežja odšla proti hotelu ali pa so se odpravili na pot proti domu. Žal osrednji prireditveni prostor ni bil pokrit s šotorom, kar je v tem vremensko muhastem letnem času skoraj nujno.
Prireditev je izpeljala agencija Celinka, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa si zasluži pohvale za stalno prisotnost na prizorišču dogodka, kjer so postavili Info točko, delili majice s prireditvenim motivom in se radi odzvali na vsako vprašanje ali iskano pomoč posameznikov ali društev.
Po prireditvi je prevladalo splošno mnenje, da je bila srečanje prijetno. Člani slovenskih društev po svetu, ki so se 1. Julija zbrali v središču Ljubljane, so s seboj odnesli lepe spomine na dogodek iz domovine staršev in starih staršev. Večina pa upa, da se vsi skupaj srečamo tudi v naslednjem letu.

Vesna Vukšinič Zmaić