60. let Slovenske izseljenske matice

datum: 05.12.2011

dgf

Združenje Slovenska izseljenska matica je v soboto, 3. decembra 2011, proslavljala 60. let delovanja.
V ta namen smo izdali Zbornik Rodna gruda, kjer so zbrani podatki o gostovanjih kulturnih skupin po svetu, članih SIM, sodelavcih SIM, nastanek in pregled delovanja SIM.

Prav tako smo izdali prevod knjige o Slovencih na Nizozemskem S trebuhom za kruhom, avtorice Milene Mulders.

Zbornik si lahko ogledate ali natisnete tukaj:

Na slavnostni prireditvi so nastopali posamezniki, ki slovensko izseljenstvo dobro poznajo.
Bert Pribac, pesnik in pisatelj, povratnik iz Avstralije, Andrej Kurent, član Slovenske izseljenske matice in nečak Louisa Adamiča,
Nataša Keser, študentka AGRFT, Društvo žena Prvačine, ki z nastopi obuja spomin na aleksandrinke, Oktet Zven, ki s svojo pesmijo počasti tudi kulturne dogodke slovenskih društev izven meja Slovenije.
Milena Mulders, ki je zelo mlada izgubila mamo in zaradi tega začela iskati svoje korenine v Sloveniji. Iz začetnega zelo osebnega iskanja je nastala poglobljena študija o Slovencih na Nizozemskem. Knjiga je bila leta 2009 izdana v nizozemskem jeziku. Z veliko mero potrpežljivosti, vztrajnosti in s pomočnjo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, smo na SIM izdali slovenski prevod.

Slovenska izseljenska matica se zahvaljuje vsem nastopajočim.
Zaradi iskrenega in srčenega nastopa vsakega od njih, je SIM praznovala čudovit 60. rojstni dan, ki bo vsem ostal v lepem spominu.

hočevar
Odposlanec predsednika Republike Slovenije Mag. Franc Hočevar
pelhan
Predsednik Slovenske izseljenske matice Sergij Pelhan
pribac
Bert Pribac je recitiral svojo pesem Vse je v večnosti, iz njegove zbirke pesmi Podobe zlodjev in svetnikov
zven
Prireditev je s pesmijo obogatil Oktet Zven iz Črnuč.
kurent
Andrej Kurent je recitiral pesem Franceta Prešerna Elegija rojakom
nataša
Nataša Keser je recitirala Prešernovo pesem Lepa Vida
lesandrinka
Društvo žena Prvačina je nastopilo z branjem pisem aleksandrink, prvih slovenskih žena, ki so se podale s trebuhom za kruhom v svet.
lesandrik
Nastopile so v izvirnih oblačilih in s potovalnimi kovčki.
lesandr diploma
Predsednik SIM je Društvu žena Prvačina podelil diplomo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandink.
slika aleks
Društvo žena Prvačine se je Slovenski izseljenski matici zahvalilo za povabilo in dobro sodelovanje. Predsedniku SIM so podarile sliko aleksandrinke, ki jo je narisala ena od članic društva.
milena sama
Milena Mulders, avtorica knjige o Slovencih na Nizozemskem - S trebuhom za kruhom.
milena objema tto
Prvi izvod slovenskega prevoda knjige je predala teti Urški, ki živi v Sloveniji.
milena diploma
Milena je za prvo tovrstno knjigo o Slovencih na Nizozemskem od predsednika SIM prejela diplomo.
milena urška
Milena in njena teta Urška Šmolak.

kučan pelhan
Proslave se je udeležil Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš, državni sekretar Boris Jesih in bivši predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.
dvorana do konca
dvorana
Prireditev je potekala v osrednjem prostoru SIM, ki so ga obiskovalci napolnili do zanjega kotička.

brda
merlotNa koncu je predsednik SIM obiskovalce povabil na kozarec odličnega vina, ki ga je za rojstni dan SIM podarila Vinska klet Goriška Brda.