Polka film

datum: 16.12.2011

sfvd

Dokumentarec z naslovom Polka, ki prikazuje razvoj slovenske polke v Ameriki, bo predstavljena v Clevelandskem muzeju umetnosti, v nedeljo, 15. januarja 2012 ob 13:30.
Polka film gre po sledeh začetkov clevelandske polke, ki je postala svojevrsten fenomen po vsej državi. Joe Valenčič avtor in pripovedovalec vas v filmu popelje skozi clevelandsko slovensko sosesko, kjer se je pred stoletjem rodil clevelandski stil polke.

Polka je prevzela Američane po drugi svetovni vojni, ko je kralj polke Frank Yankovich prodal milijon plošč.
Film prikazuje, kako je skozi nastope na festivalih in prireditvah tej glasbeni zvrsti popularnost vztrajno naraščala. Stari filmi in fotografije obudijo spomine iz preteklosti in začetkov polke, do danes.

V filmu so predstavljene legende Ameriške polke kot so Joey Miskulin, Walter Ostanek, Richie Vadnal in Cecilia Dolgan, vse do mlajših izvajalcev, kot je Kim Rodick in Joey Tomsick. V filmu nastopajo tudi ključne osebe slovenskega porekla, ki so skozi desetletja promovirali slovensko glasbo. Eden izmed njih je tudi Tony Petkovšek, katerega radijska postaja je letos praznovala 50 let delovanja.

Film bo predvajan v Moreley Theater v Clevland Museum of Art.
11150 East Boulevard,
University Circle.

Za več informacij pokličite Clevland Museum of Art.: (216) 421-7350 www.ClevelandArt.org/Film,
National Cleveland-Style Polka Hall of Fame and Museum, (216) 261-FAME,