Slikarska kolonija 2012

datum: 26.06.2012

dv

Slikarska kolonija 2012

Vsako leto, več kot dvajset let, se v mesecu juniju odvija Slikarska kolonija, ki jo Slovenska izseljenska matica organizira za slovenske akademske in amaterske slikarje iz sveta.
Slikarji ustvarjajo v čudovitem okolju Mosta na Soči, kjer tamkajšnje Turistično društvo poskrbi, da so slikarji udobno nameščeni in ustvarjajo brez vsakodnevnih skrbi.
Za navdih, ki ga sicer v idiličnem kraju ne manjka, si slikarji v tednu gostovanja ogledajo krajevne znamenitosti in poučijo o bogati zgodovini. Izjemne arheološke najdbe Mostu na Soči uvrščajo med najpomembnejša prazgodovinska najdišča v Evropi. Bogate najdbe segajo v mlajšo bronasto dobo, največ pa jih je zapustila železnodobna skupnost, ki je dobila naziv »svetolucijska kultura«.
Okušanje kulinaričnih dobrot kraja je del gostoljubne tradicije.
Letošnji udeleženci slikarske kolonije so prispeli iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Švice, Jamajke, Španije in ZDA. Pisana druščina vseh starosti, se je lepo ujela že prvi večer.
umetnikk 2012Kljub nestabilnemu vremenu, ki ni dovoljeval predolgega zadrževanja v naravi, so bile v kolonije ustvarjene čudovite slike.
David Vrtačnik iz ZDA je ustvaril skulpturo. Postavili jo bodo na nabrežje jezera, kjer se bo pridružila ostalim, ki so jih slovenski umetniki iz sveta ustvarili v kolonijah. Obiskovalci Mosta na Soči si tako na sprehodu ob jezeru lahko ogledajo svojevrstno galerijo skulptur na prostem.
Slikarji so ustvarjali v Vodni hiši, ki zaradi svetlobe in prostornosti ponuja umik ali pa ustvarjanje in druženje v skupnem prostoru. Amaterski in akademski slikarji , so lahko eden drugemu dobri učitelji in svetovalci.
okornRdeča nit likovne kolonije je bila Podobe občutkov. Monika Ivančič Fajfar, mentorica kolonije, je na ta način slikarjem ponudila iztočnico, kako upodobiti občutene in doživete oblike, barve, vonje, okuse, zvoke in teksture, bodisi v upodobljenih pokrajinah, predmetih ali ljudeh bodisi na abstrakten način.
Junijsko vreme je lahko muhasto in letošnje je bilo prav gotovo. Slikarjem se je ponudil pejsaž barv, drugačen , kot smo ga navajeni iz tradicionalnih fotografij Mosta na Soči, kjer prevladuje smaragdno zelena barva jezera. Podobe občutkov, ki so nastajale v teh okoliščinah, so se zelo lepo razlile na platna naših slikarjev.

Razstava slikarskih del je potekala dan pred zaključkom kolonije v Vodni hiši ob jezeru. Otvoritve se je udeležilo lepo število obiskovalcev, ki so se udeležili tudi programa prireditve Noč na jezeru.
Zadovoljni slikarji, gostitelji in organizatorji so se razšli v upanju, da se še kdaj srečajo.

Ogled razstave v Vodni hiši je možen po predhodnem dogovoru s Turističnim društvom Most na Soči.

Vesna V. Zmaić