I. Srečanje balinarjev

datum: 09.07.2012

dcv

Združenje Slovenska izseljenska matica je letos prvič organizirala Srečanje balinarjev Slovencev v zamejstvu in po svetu, v soboto, 7. julija v Ilirski Bistrici. Balinanje je potekalo v sklopu prireditve Dobrodošli doma 2012, ki ga organizira Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na tekmovanje v Ilirsko Bistrico se je prijavilo osem ekip:

Slovensko društvo Snežnik Lovran
Slovensko društvo Gorski Kotar
Združenje slovenskih športnih društev Italija
Balinarski klub Gradna Obrov
Balinarsko društvo Ilirska Bistrica – dve ekipi
Združenje Slovenska izseljenska matica Kočevje – dve ekipi

Skupine iz zamejstva in okolice so se zgodaj dopoldne že začele zbirati na balinišču Balinarskega društva Ilirska Bistrica. Vsaka ekipa je imela na razpolago kape, ki so jih varovale pred soncem, z izborom barve kape, pa smo gledalci vedeli katera ekipa igra.

pokalzajtrk Ibjutro ib igriščebal1zastava IB
Medtem, ko so tekmovalce spodbujali domačini, so se vsi zainteresirani, ki so prišli skupaj z balinarji, napotili na izlet, v vas Prem na grad in ogled Kettejeve domačije.
Grad Prem je kljub burni zgodovini in številnim lastnikom dobro ohranjen. Osemsto let stoji nad dolino reke Reke, v tem času pa so si lastili številni grajski gospodje. Za vzdrževanje in obnavljanje pred drugo svetovno vojno je najbrž najbolj zaslužen zadnji grof Zuccolin, po drugi vojni pa je bil grad popolnoma izropan. V zadnjem času si Bistričani prizadevajo, da bi se na grad vrnilo vsaj del opreme, ki se je znašla na vseh koncih Evrope, največ v Avstriji in Italiji.
prem stoplprem ogledalo prem orožprem
V nadaljevanju smo si ogledali rojstno hišo Dragutina Ketteja enega od velikih modernistov, ki je svojo precej žalostno življenjsko pot končal pri triindvajsetih letih. Rojstna hiša ima lepo urejeno spominsko sobo, v kateri še danes stoji klavir, na katerega je igral Kettejev oče.
kette kette1kette kl
Vodička, ki nas je popeljala po Premu in okolici, nam je pripovedovala veliko zanimivih legend in zgodb, ki krožijo o gradu in nas seznanila z življenjem in delom pomembnih Bistričanov.
S Prema smo odšli na balinišče, kjer se je končal prvi del balinarskega tekmovanja. Sledilo je obilno kosilo za vse nastopajoče in spremljevalce.

kosil IB
Po kosilu so se balinarji odpravili na igrišče, kjer so tekmovali v bližanju.
Ostali smo si ogledali mesto Ilirska Bistrica z vsemi znamenitimi točkami.
Ilirska Bistrica je mesto mlinov, Snežniški gozd nad Ilirsko Bistrico pa je bogat vir lesa. Reka Bistrica, ki teče skozi Ilirsko Bistrico je imela svoj čas na razdalji enega kilometra devetindvajset mlinov.
Danes je dobro ohranjeni samo še Hodnikov mlin, ki ima muzejsko vlogo, v njem sta dva mlinska kamna in dobro opremljena kuhinja zadnje lastnice.
hodnik mlinmentrga
Naprej smo se odpravili do izvira potoka Sušec, ki je v tem letnem času brez vode. Kljub temu je pogled na pobočje izvira, vreden pozornosti.
Mnogi smo zvedeli tudi, da je bila v Ilirski Bistrici prva tovarna testenin na Kranjskem, A-Ž čebelarski panj, pa se imenuje po konstruktorju Antonu Žnidaršiču, priznanemu čebelarju, doma iz Ilirske Bistrice.
Ogledali smo si še Kindlerjev park v središču mesta. Mestni park je na začetku 70. let 20. stol. začel urejati gozdarski tehnik Vilijem Kindler. Na 1,8552 ha površine je zasadil botanični vrt s 45 iglastimi in 65 listnatimi drevesnimi vrstami in uredil površine jezeri, klopcami in spomeniki.
park
Po zanimivem popoldanskem ogledu mesta smo se napotili na balinišče, kjer so ekipe tekmovale v polfinalni in finalni tekmi. Okoli igrišča se je nabralo večje število gledalcev, ki so opazovali zanimivo igro metanja balin, merjenja razdalj in napetega pričakovanja rezultatov.
Za igralce in ostale goste je vseskozi skrbela utečen tim društva balinarjev Ilirska Bistrica, pod vodstvom predsednika Dušana Jenka. Ekipe so bile precej izenačene, zato je bilo tekmovanje toliko bolj zanimivo.

Končni rezultat je bil sledeč:
Ekipa domačinov je zasedla prvo in tretje mesto. Mogoče tudi zato, ker so imeli prednost terena in navijačev.
IB1ib
Drugo mesto je zasedla ekipa Slovenskega društva Snežnik iz Lovrana, 2 mest
četrto mesto pa ekipa iz Gradne Obrova.
gradna obrov
Pokal v bližanju je prejel predstavnik Snežnika iz Lovrana.
Prve štiri ekipe so prejele posebne plakete Balinarske zveza Slovenije, vse ekipe pa so prejele priznanja in steklenico izvrstne penine Frangež. Slovenska izseljenska matica je vsem udeležence podelila pisno priznanje za udeležbo.
lovrangorski kotorobrov IB2

Priznanja in plakete sta podelila podžupana Občine Ilirska Bistrica in Hrpelje Kozina. V nadaljevanju je sledila večerja in glasbeni program s skupino Vagabundi, ki je zabavala tudi tekmovalce v državnem tekmovanju vlečenja vrvi, ki je potekalo ob balinišču.
Po pripovedovanju udeležencev tekmovanja in spremljevalcev, so se imeli vsi lepo. K temu je pripomogla odlična organizacija dogodka in gostoljubje domačinov.
Upamo, da bo Srečanje balinarjev za Slovence v zamejstvu in po svetu postal tradicionalen dogodek. Naša želja je, da bi v naslednjem letu gostili še več slovenskih balinarskih ekip iz ostalih držav in društev. Tako že danes vabimo vsa zainteresirana društva, da nam pošljejo namero o udeležbi na balinarskem tekmovanju, za naslednje leto.

VVZ