IZSELJENSKA NEPREMIČNINSKA TOČKA

datum: 18.07.2012

ADS

Družba za geodetsko svetovanje Geotočka d.o.o, je na pobudo Slovenske izseljenske matice ustvarila spletni portal SLOVENSKA IZSELJENSKA NEPREMIČNINSKA TOČKA - www.intocka.si namenjen Slovencem, ki živijo izven meja Slovenije, pri urejanju nepremičninskih zadev.

Na enem mestu je ponujena celovita strokovna geodetska in pravna pomoč, kjer na vašo zahtevo poiščejo tudi nepremičninskega posrednika pri prodaji, nakupu ali oddaji nepremičnin.

Upamo, da vam bo portal INTOCKA.SI v pomoč pri urejanju podatkov in pravilnem evidentiranju vaših nepremičnin v Sloveniji.

Predstavitev portala v oddaji Slovencem po svetu na RTV SLo1 lahko poslušate na tej povezavi:
SLOVENCEM PO SVETU In točka

Vaših predlogov, pobud ali mnenj za nadgraditev portala, bomo veseli.
Pošljite jih na naš e-naslov:

Razlogi za vzpostavitev spletnega portala so številni.

V Sloveniji imamo preko šest milijonov nepremičnin in milijon dvesto tisoč lastnikov nepremičnin.
Nepremičninske evidence in podatki o lastnikih v Sloveniji niso povsem urejene. Posledično to pomeni, da veliko lastnikov nepremičnin nima zagotovljenega pravnega varstva in da je vprašljiva vrednost nepremičnine, ki je izračunana na podlagi množičnega vrednotenja nepremičnin.

To predstavlja še večji problem za Slovence po svetu, lastnike nepremičnin v Sloveniji, ki v večini primerov, v času popisa nepremičnin (leta 2006/07), niso bili v Sloveniji in niso imeli možnosti podati podatkov o svojih nepremičninah.

Geodetska uprava RS je izračunala vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji na podlagi podatkov, ki jih imajo. Izračunana vrednost nepremičnin izseljencev je vprašljiva in s tem tudi njihova obdavčitev.

Slovenci po svetu pogosto ne vedo, katere nepremičnine so v njihovi lasti. Soočajo se s problemi in vprašanji, ko želijo prodati, oddati ali kupiti nepremičnino. Skrbi jih davek na nepremičnine, pogosto imajo napačne podatke v zemljiški knjigi (podatki lastnika – ime in naslov). Nimajo urejene etažne lastnine, parcelnih mej, imajo težave zaradi priposestvovanja, dedovanja.

Upamo, da smo s pobudo za vzpostavitev portala vsaj delno pomagali vsem, ki ste se v preteklosti na nas obrnili za pomoč ali informacijo, pa vam do sedaj nismo mogli svetovati, kam se za odgovor na vaša vprašanja, lahko obrnete.

Vabljeni na spletni portal - www.intocka.si kjer vam bodo pomagali poiskati rešitve.

intočka