Kako smo občutili likovno kolonijo na Mostu nas Soči 2012

datum: 09.08.2012

asd

Kako smo občutili likovno kolonijo na Mostu nas Soči 2012

Likovna umetnost sodi med vizualne umetnosti. Čut vida je v ospredju tako pri ustvarjalcih kot pri sprejemnikih te umetnostne zvrsti. Vendar likovno umetnost lahko občutimo tudi drugače ... Barve denimo delimo na tople in hladne, linije na ostre ali mehke – to so primarno dražljaji, ki jih ne vidimo, temveč občutimo. Prav tako lahko govorimo o različnih barvnih tonalitetah ali o različnih okusih pri doživljanju in sprejemanju umetnosti.
Na letošnji koloniji smo se torej odločili, da bomo – poleg oči – poskusili bolj na stežaj odpreti tudi ostala čutila. Potem pa pri likovnem ustvarjanju ta raznolika občutja upoštevati ter opazovati, ali vplivajo na ustvarjalni proces in na končni likovni izdelek. Raznolikih čutnih dražljajev je bilo v enotedenskem spoznavanju kraja več kot dovolj. Opazovali smo jih že od prvega dne in kmalu ugotovili, da pestri dražljaji iz okolja vsakemu pomenijo nekaj drugega. Nekoga je hrup prometa in glasbe motil, drugemu je bilo nelagodno ob nočni tihoti. Deževni dan je nekoga spravil v zasanjano razpoloženje, drugemu pa je bila odveč vlaga, ki se ob jutranjem sprehodu dvigala od jezera in se lepila na kožo ...
jezero
Prvi dan smo se po uvodnem pogovoru o tematiki prepustili raziskovanju kraja, iskanju čutnih dražljajev in skiciranju. Popoldne smo Most na Soči in njegovo okolico odkrivali z različnih zornih kotov: pod vodstvom arheologa Miha Mlinarja (Tolminski muzej) smo spoznali zgodovino in kulturo kraja ter si ogledali arheološki muzej v tamkajšnji osnovni šoli. Obiskali smo interaktivno biološko učilnico, kjer nismo le gledali, temveč tudi otipali živalske kože, rogove, kosti, gnezda, jajca in drugo.
muzej

Zvečer smo se udeležili še tradicionalne prireditve Na klancu v Tolminu, kjer smo prisluhnili zborovski pesmim, na koncu pa še odlični glasbeni zasedbi Vasko Atanasovski Trio. Drugi dan smo se intenzivno posvetili slikanju, nekateri so se popoldne odpravili na krajši izlet v Tolminska korita. Tudi tretji dan je bilo vzdušje predvsem delovno, a smo si vendar vzeli čas, da smo se odzvali povabilu Romana Kofola, ki nam je predstavil zgodovino domačije Pri Lušinu v Bači pri Modreju. Obiskali smo tudi Stanko Golob, ki slike izdeluje iz različnih barv in debelin peska iz različnih koncev Slovenije.
brve
V sredo smo bili gostje na srečanju gospodarstvenikov severne Primorske, kjer nas je pozdravil predsednik republike dr. Danilo Türk.
turk likovna

Po odlični pogostitvi je sledila prijetna vožnja po jezeru z Barko. V če
trtek smo v Vodni hiši postavili razstavo del. Na svečanem odprtju sta obiskovalce pozdravila in nagovorila predsednik TD Most na Soči Rado Taljat in predsednik Združenja Slovenska izseljenska matica Sergej Pelhan, voditeljica kolonije Monika Ivančič Fajfar pa je predstavila potek dela na koloniji.
skupna kolonija

Otvoritev razstave je lepo sovpadala z ostalimi dogodki tradicionalne Noči na jezeru in udeleženci kolonije so se z veseljem odzvali povabilu na srečanje in piknik ob jezeru.

Ker mora biti tudi vsega lepega enkrat konec, smo se v petek po zajtrku poslovili. Z upanjem, da se kmalu spet srečamo, in z obljubami, da ostanemo v stikih.

Monika Ivančič Fajfar