Bert Pribac odlikovan z redom za zasluge

datum: 06.09.2012

asd

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je odlikoval
z REDOM ZA ZASLUGE

Berta Pribca

- za prizadevano uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti.

Odlikovanje bo predsednik Republike Slovenije vročil na posebni slovesnosti, v ponedeljek, 10 . septembra, v veliki kristalni dvorani Predsedniške palače.

Bert Pribac, sodi med najvidnejše književne ustvarjalce slovenskega izseljenstva. Mnoge pesmi je objavil v različnih revijah in antoloških zbirkah.
Rojen v slovenski Istri, je 40 let preživel v Avstraliji, kamor je bil prisiljen emigrirati. Absolviral je primerjalno književnost v Ljubljani in leta 1960 emigriral v Avstralijo, kjer je s prizadevnim delom prispel do svetovalca za zdravstveno informatiko pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).
Danes poln izkušenj in spominov, ustvarja prozo in poezijo v rodnih Srgaših.
Pribčeva odlika je, da skozi vse življenje skuša biti objektiven. Stvaren in odločen, predvsem pa zvest sebi in ljubezni do domovine.

SIM je lani izdala njegovo zbirko člankov "Tam daleč pod južnim križem".
bertpšavrini bert Bert s Šavrinskimi godci, na predstavitvi knjige Podobe zlodjev in svetnikov.

Njegova želja, da bi predstavil slovensko istrsko kulturo, se je kazala v njegovih pesniških in literarnih delih.
Njegova objektivna kritika do aktualnih družbeno političnih razmer v slovenskem političnem prostoru, ki se je kazal tudi v slovenskih društvih po svetu, ni ostala neopažena.
Analitično raziskuje, opazuje in doživlja vse, kar se dogaja okoli njega. Največkrat je tudi sam del dogajanja.

V svojih družbeno političnih delih, z veliko mero občutka, vsakemu jasno pokaže napake. Njegova blaga narava, polna ljubezni do domovine in rodnega kraja, vedno najde smer, ki je edina prava - spravljivost in enotnost.

Slovenska izseljenska matica Bertu Pribcu iskreno čestita za prejeto priznanje.