Odlikovanje za Tonya Petkovška

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, je odlikoval z

REDOM ZA ZASLUGE
gospoda Tonya Petkovška

za pomemben prispevek pri ohranjanju slovenske narodne skupnosti v Clevelandu ter njene notranje povezanosti in vitalnosti.

Odlikovanje je predsednik vročil odlikovancu na posebni slovesnosti, v sredo, 12. septembra 2012, v Veliki dvorani Predsedniške palače.

Tonyju Petkovšku iskreno čestitamo za odlikovanje!

petkovšek red

petkovšek

Tony Petkovšek je lani praznoval 70. rojstni dan in 50 let oddaje Polka radio.
Tony Petkovšek, ki je ustanovitelj in voditelj (sedaj enkrat na teden) oddaje v dvournem programu ponuja potovalne predloge, zabavno, družabno in seveda glasbeno razvedrilo.

Na radijski postaji WELW – 1330 AM, se oddaja predvaja v terminu od 14:00 – 16:00 (GTM – 5 po slovenskem času ) med tednom in ob sobotah od 12:00–16:00.
Radijska postaja ima sedež na 971 East 185 street , v največjem ameriškem mestu polke – Clevelandu.
V svoji oddaji je Petkovšek do sedaj intervjuval znane politične voditelje iz Slovenije in ZDA, prav tako pa tudi mednarodno priznane izvajalce polke, kot so Bobby Vinton, Lojze Slak in Slavko Avsenik.
Kot predsednik in solastnik agencije Kollander World travel, je leta 1967 organiziral prvo turnejo polke. Polko je predstavil vse od Aljaske, Havajev, Evrope in Južne Amerike. Kot Clevelandski ambasador polke je gostoval tudi na Karibih in v Avstraliji. Hawaiian Polka Cruise je leta 2001 štela 300 udeležencev, v avgustu istega leta, je v zibelko polke – Slovenijo, pripeljal okoli štirideset ljubiteljev polke.
Petkovšek je soustanovitelj United Slovenian Society, ki je skozi desetletja organizirala in izpeljala mnogo dobrodelnih koncertov, med katere lahko uvrstimo tudi zbiranje sredstev za izgradnjo Slovenskega doma ostarelih v Clevelandu , cca. 30.000 $ pa so zbrali za pomoč pri slovenski osamosvojitvi. Leta 1987 je ustanovil American Slovenian Polka Foundation, ki finančno podpira National Cleveland Style Polka Hall of fame, kjer je bil izbran za predsednika.
Tony je pobudnik in organizator, danes v Clevelandu izredno priljubljenega festivala »Stare domovine«, ki poteka vsako leto avgusta.
V vseh letih delovanja je Tony Petkovšek za prizadevno delo in prispevek družbi, prejel čez sto priznanj, plaket in medalj na mednarodni, državni in mestni ravni. Že leta 1967, star 25 let, je bil najmlajši prejemnik priznanja Slovenec leta, ki ga je podelilo Združenje slovenskih domov iz Clevelanda. Tony je tudi nosilec rekorda najdaljše trajajoče polka oddaje.
Skupaj z Rayjem Somichen je predsednik in solastnik WELW radio postaje.

Poleg najbližjih , Tony Petkovšek za družino smatra tudi tisoče ljubiteljev polke, ki so z dobro voljo sledili njegovim oddajam, prireditvam in ideji globalne promocije polke.

V imenu vseh ljubiteljev in poslušalcev polke, se mu zahvaljujemo za njegov doprinos in promocijo slovenskega glasbenega izročila izven domovine.
Želimo mu uspešno delo še naprej, veliko zdravja in dobre volje pri nadaljnjem vodenju programa .