Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu podelila priznanja

datum: 07.01.2013

Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je 19. 12. 2012, potekala podelitev priznanj posameznikom, ki so zaslužni za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva ter za izkazano skrb slovenskim rojakom v zamejstvu in po svetu.

Ministrica Ljudmila Novak je ob podelitvi dejala, da ohranjanje slovenstva v tujini ni tako enostavno. Za to, da imajo Slovenci po svetu stik z domovino in se tukaj čutijo dobrodošle, so zaslužne organizacije v Sloveniji, ki skrbijo za stik z rojaki po svetu, pa tudi predstavniki medijev, ki skrbijo, da so rojaki po svetu in v zamejstvu seznanjeni z dogajanjem v domovini.

V zahvalo za opravljanje dela na tem področju je podelila priznanja dolgoletnemu glavnemu tajniku Slovenske izseljenske matice Janezu Roglju, predsedniku Svetovnega slovenskega kongresa dr. Borisu Pleskoviču, generalnemu tajniku Izseljenskega društva Slovenija v svetu Boštjanu Kocmurju in ravnatelju Rafaelove družbe Janezu Riharju.

Poleg njih so priznanja prejeli še novinarska poročevalka za RTV Slovenija iz Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Mirjam Muženič, novinarski poročevalec za RTV Slovenija iz Zvezne dežele Koroške Lojze Kos, voditelj oddaj za Slovence v Italiji na Televiziji Koper Igor Malalan, sodelavec uredništva za Slovence po svetu revije za Slovence po svetu ter zunanji avtorski sodelavec Radia Slovenija Ivan Merljak ter urednik oddaje Slovencem po svetu in v domovini na Radiu Ognjišče Matjaž Merljak.

Vsem prejemnikom nagrad iskrene čestitke!

Fotografije in obrazložitev na naslednji povezavi: Urad Vlade RS