Od pastirja do direktorja

datum: 03.01.2013

V četrtek, 29. 11. 2012, je na Slovenski izseljenski matici avtobiografijo predstavil Anton Stipanič. Opisuje njegovo pestro življenjsko pot, ki ga je vodila od pastirja, v mali vasici Klošter v Beli krajini, do ZDA, kjer je deloval kot konzul, vse do direktorja velike Iskre.

V svojem življenju je opravljal različne pomembne in odgovorne funkcije, najlepša in najbolj koristna, kot sam velikokrat pravi, pa je bila v Iskri.
V uvodu predstavitve je navzoče pozdravil predsednik Slovenske izseljenske matice Sergij Pelhan. Poslušalcem, ki ne poznajo Stipaniča v vseh življenjskih vlogah, je predstavil obojestransko sodelovanje in pomoč. Za Slovensko izseljensko matico je bil Stipanič vedno pomemben kot človek, ki je poznal slovensko izseljensko življenje. Kot podpredsednik SIM je znal svetovati in pomagati pri delu SIM. Slovenci v ZDA so ga spoštovali zaradi njegovega široke pogleda na svet, sprejemanja vsakega človeka in spoštovanja različnih mnenj. Kot je rekel na predstavitvi, je imel svoje mnenje, vendar je brez predsodkov prisluhnil drugim in spoštoval njihovo mnenje.
Pogovor je vodil znani novinar Aleksander Štakul, ki je Stipaniča s pogovorom popeljal skozi vsa poglavja življenja in s tem tudi knjige. Zaradi številnih doživetij na vseh področjih življenja, je za nekatera poglavja zmanjkalo časa. Pogovor bi lahko trajal ure in ure, saj ima kaj povedati.
Izredno pomemben del Stipaničevega življenja je radioamaterstvo. Bil je tudi predsednik Zveze radioamaterjev Slovenije.
Njegova družina je v knjigi omenjena z ljubeznijo. Žena Dorica, hči Tanja in sin Bojan, so pomemben del njegovega življenja. Predstavitve so se udeležili ožji družinski člani in številni Stipaničevi prijatelji iz vseh poglavij življenja. Še eden dokaz, da je bil dober šef, prijatelj in sodelavec.
Predstavitve sta se udeležila tudi Lado Ambrožič, ki je h knjigi napisal predgovor in Peter Kovačič Peršin, znani publicist in pisatelj.
Urednik televizijske oddaje za Slovence po svetu Marjan Šrimpf in urednik radijske oddaje za Slovence po svetu Toni Laterner, sta s Stipaničem naredila intervju, ki ga boste lahko slišali v omenjenima oddajama. Radijsko že 30. 11. 2012, ob 20:30 uri, na I. programu Radia Slovenija.
Sledita še dve promociji knjige. Prva bo v petek, 7. decembra 2012 ob 17. uri v prostorih Primorske gospodarske zbornice Koper, naslednja pa v Stipaničevi rodni Beli krajini, 11. 12. 2012.

Vsi, ki želite naročiti knjigo, jo lahko na naslovu sim@zdruzenje-sim.si , po telefonu 01 24 10 284 ali osebno na naslovu: Slovenska izseljenska matica, Cankarjeva 1/II, 1000 Ljubljana.

Cena knjige, ki obsega 200 strani, je 25€.