Jože Stražar v Yokohami in Tokiu

datum: 21.01.2013

Jože Stražar nam je pisal o uspešni razstavi na Japonskem.

Oka Jože Stražar Novembra 2012 sem se podal na dolgo pot v Tokio na Japonsko.  Potovanje sem začel precej mirno in prijetno. Sončni Stockholm sem  zapustil sredi dneva in po približno trinajstih urah pristal na letališču Narita.  Letalo je pristalo pol ure prej kot predvideno, zato sem se nekaj deset kilometrov od letališča v Tokiu lahko v zadnjem hipu udeležil žalnega obreda, ki ga je lepo daroval budistični menih. Obredi šintoizma, budizma in hinduizma se med seboj močno razlikujejo.

Nekaj dni pred razstavama sem se peljal po svoje skulpture, ki sem jih imel deponirane že od prejšnje razstave v Komagane.
Mesto leži okoli 380 km južno vzhodno od Tokia. Vožnja z avtobusom po hriboviti pokrajini mimo največje gore Fudžisan s številnimi predori je bila zelo prijetna in nič hudega sluteča. Tri tedne pozneje sem na radiu slišal, na televiziji pa videl, da se je eden tistih predorov, skozi katere sem se tudi sam vozil, dobesedno sesul. Sprva nisem razmišljal, da bi se lahko nesreča pripetila tudi meni, ampak nekaj dni pozneje sem se počutil srečnega, da se nesreča ni zgodila takrat, ko sem bil v predoru.

Na Japonskem  sem se udeležil dveh skupinskih likovnih razstav štirinajstih (14) švedskih in osemnajstih (18) japonskih likovnih umetnikov.
Bil sem prisoten pri postavljanju in seveda tudi pri svečanem odprtju razstave v Jokohami. Mirno lahko rečem, da je razstava resnično uspela saj si jo je namreč prvi dan in ob odprtju razstave ogledalo okrog 650 do 700 obiskovalcev. Razstava je trajala nekaj več kot teden dni in si jo je ogledalo skoraj 8.000 obiskovalcev.
Na razstavah sem se predstavil z bronastimi kipi in reliefi, ki simbolizirajo ples in ekspresionistično gibanje.
Razstavo je organizator iz Yokahame z veliko mero skrbnosti prepeljal na švedsko ambasado v Tokiu (Veleposlaništvo Kraljevine Švedske). Tudi tamkajšnja razstava je bila dobro obiskana saj je bila v sklopu praznovanja švedskega praznika St.Lucje.
Na odprtje razstav so povabili ugledne goste in predstavnike kulturnega življenja.
Ti dve razstavi sta potekali v sklopu bienala, ki se na dve leti izmenično predstavljata na Švedskem in Japonskem.
Naslednja razstava leta 2014 bo na Švedskem, upam, da bo prav tako uspešna kot na japonskem. Priprave pa so že v teku.

Besedilo in fotografija Jože Stažar Kiyohara, Švedska