XXXIV. podelitev Tischlerjeve nagrade

datum: 24.01.2013

Nagrado, poimenovano po ustanovitelju Narodnega sveta koroških Slovencev in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije dr. Jošku Tischlerju, je prejel pisatelj Boris Pahor.

V četrtek, 24. januarja 2013, ob 19.00 uri, sta Krščanska kulturna zveza (KKZ) in Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma (Celovec, 10. Oktoberstraße 25/I) podelila Borisu Pahorju XXXIV. Tischlerjevo nagrado za življenjsko delo.

Nagrado so utemeljili: »Kot primorski rojak je v vseh svojih nastopih vedno poudarjal skrb za celoten slovenski kulturni prostor in v vse svoje izjave vključeval vedno tudi koroške Slovence.

Podelitv nagrade je odmevala v širšem avstrijskem prostoru.

Vladimir Inzko je dejal, da je Boris Pahor svetilnik slovenstva in seže daleč čez meje Slovenije in zamejstva.

Boris Pahor pa je po podelitvi dejal, da smo vsi Slovenci in je potrebno, da gremo združeni naprej.

Tischlerjeva nagrada:

Tischlerjevo nagrado podeljujeta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev kot najvišje priznanje obeh organizacij. Nagrado prejmejo kulturni in politični delavci/delavke za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki so pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Nagrajenec/nagrajenka dobi nagrado lahko tudi za posebne zasluge pri širjenju in utrjevanju narodne zavesti in ugleda koroških Slovencev bodisi doma ali v tujini.

Dr. Joško Tischler

Dr. Joško Tischler je za koroške Slovence bil osebnost - bil je šolnik, politik in kulturnik. Že pred vojno je bil zadnji predsednik Slovenske prosvetne zveze, takoj po vojni je bil ustanovitelj Narodnega sveta koroških Slovencev, leta 1957 pa ustanovni ravnatelj Zvezne gimnazije za Slovence. Ves čas je vzdrževal tesne stike s Slovenci vsepovsod po svetu in se je dobro zavedel velikega pomena povezanosti vseh članov slovenskega naroda kjerkoli na svetu. Tako naj so razumljene tudi besede, ki so citirane na podelitveni listi, kjer beremo: “Naše delo naj služi kulturni povezanosti z materinskim narodom”.
Dr. Joško Tischler je bil rojen 8. maja 1902 in je umrl 23. januarja 1979. Je pokopan na pokopališču v Žrelcu.

Povzeto s strani: Krščanske kulturne zveze