Louis Adamič o Los Angelesu

datum: 30.01.2013

Tik pred koncem leta je izšla prva slovenska izdaja knjige Louisa Adamiča Resnica o Los Angelesu, v prevodu Aleša Debeljaka in ponatis izvirnika v angleškem jeziku. Adamič je knjigo napisal leta 1927, ko je delal kot novinar v izseljenstvu v ZDA, in je še danes zelo aktualna refleksija ameriške družbe.

Projekt izdaje Adamičevih knjig Resnica o Los Angelesu / The Truth About Los Angeles sta zasnovala urednika Alenka Pirman in Marko Peljhan ter je izveden v sodelovanju zavoda Projekt Atol, Združenja Slovenska izseljenska matica in založbe Littera picta.
Pri založbi Littera picta d.o.o. je v letu 2012 izšla tudi slovensko-angleška izdaja pesmi Kajetana Koviča, ki je nastala v prevodu prof. Andreja Rijavca in v sodelovanju s prof. Mihom Pintaričem, ki je prispeval tudi uvodno besedilo. Pričujoča dvojezična izdaja skuša napraviti vsebinski in hkrati kronološki lok skozi pesniški opus Kajetana Koviča ter sledi izboru v t.i. rdeči miniaturki, pregledni zbirki Kovičevih pesmi s preprostim naslovom, Pesmi (2003), pri katerem je pesnik tudi sam sodeloval. Koviča poznamo kot enega najpomembnejših in tudi največkrat prevajanih slovenskih pesnikov. Uvršča se med "štiri velike" povojne slovenske pesnike, poimenovane po znameniti zbirki Pesmi štirih (1953), kjer se je skupaj s Tonetom Pavčkom, Cirilom Zlobcem in Janezom Menartom prvič predstavil v knjižni izdaji. Projekt je podprla Slovenska akademija znanosti in umetnosti v Ljubljani.

Več informacij najdete  na predstavitvenih FB straneh:

Knjige so lahko čudovito darilo za vaše poslovne partnerje, ki lahko velike literate iz Slovenije spoznavajo tudi v angleški različici.

Vkolikor vas zanima predstavitev Adamičevih izdaj ali Kovičeve dvojezične zbirke, nas kar kontaktirajte. Uredniki so po dogovoru dosegljivi za gostovanja in bodo z veseljem predstavljali knjige tudi pri vas v živo.

Dear Sir or Madam,

recently we have published the first Slovenian edition of Louis Adamic's book The Truth About Los Angeles (Resnica o Los Angelesu), translated by Ales Debeljak, and reprinted the English original. The book was written in 1927, when Adamic was working as an emigrant reporter in the USA. The Truth About L.A. is still a very contemporary analysis of the American society. The concept of this project of publishing Adamic's books was established by editors Alenka Pirman and Marko Peljhan. The project was produced in collaboration of Projekt Atol Institute, Slovene Emigrant Association and publishing house Littera picta.

Littera picta has also published English-Slovenian edition of Kajetan Kovič's poems in 2012, translated by Andrej Rijavec and with the help of Miha Pintarič, who also contributed the foreword. The present biligual publication has the intention of offering a conceptual a well as chronological survey of Kajetan Kovič's poetic output by taking into account the poet's own selection from the popular red miniature edition, a poetic survey, under the modest title Pesmi (Poems, 2003). Kajetan Kovič is renowned as one of the most eminent and frequently translated Slovenian poets. He ranks among the "big four" post-war Slovenian poets, named after the famous collection Pesmi štirih (Four Poets, 1953), in which, together with Tone Pavček, Ciril Zlobec and Janez Menart, he introduced himself for the first time. The book was published with the kind support of Slovenian Academy of Sciences and Arts.

More information available  on the promotional FB pages:

The books would be a wonderful gift for your business partners. Great Slovenian writers could be introduced to your partners also in English.

If you would like a presentation of Adamic's or Kovic's editions, please feel free to contact us. The editors are available for hosting live presentation upon request.

LITTERA PICTA d.o.o. tel: +386 (0)1 36 25 200 fax: +386 (0)1 36 25 222 e-mail: zalozba@tiskarna.net web: knjige.tiskarna.net