Predstavitev knjige Od pastirja do direktorja, v Gorici

datum: 20.05.2013

V ponedeljek, 27. 5. 2013, je bila ob 18. uri, v Kulturnem domu v Gorici, predstavitev knjige Antona Stipaniča, Od pastirja do direktorja.

Pogovor s Stipaničem je vodil Jože Pirjevec.   Kot poznavalec zgodovine, je pisatelj in publicist  Jože Pirjevec Stipaničevo knjigo primerjal s spomini Staneta Kavčiča. Po njegovem mnenju Stipanič v knjgi opiše  zanimive podrobnosti iz svojega bogatega življenja v diplomaciji, gospodarstvu in policiji, kjer se je srečeval z ljudmi, ki so v takratnem času krojili življenje tedanje države. Pirjevec  je dodal, da se je z marsikaterim podatkom, kljub dosedanjim podrobnim raziskavam,  tudi sam prvič srečal. Prav zaradi poznavanja zgodovine je Pirjevec Stipaniču postavljal podrobna  vprašanja, ki so poslušalcem osvetlili določene segmente Stipaničevega življenja in dogodke, katerim  Stipanič v knjigi ni namenjal širše pozornosti, so pa prav tako  pomembni za razumevanje dogodkov in okoliščin, ki so se na družbeno političnem parketu odvijala v prejšnjem stoletju.

Predstavitve, ki je trajala skoraj dve uri, so se udeležili številni  zamejski Slovenci. Nekateri so prišli na predstavitev že drugič. Zamejski Slovenci so Stipaniča spoznali tudi kot direktorja Iskre, ki je imela svoj čas v lasti tudi goriški Iret.

Predstavitev je organiziral Kulturni dom Gorica, v sklopu njihovih dogodkov "Srečanje z avtorji 2013".

Ravnatelj  Kulturnega doma Igor Komel je Antona Stipaniča in predstavnico SIM Vesno Vukšinič Zmaić  popeljal skozi Kulturni dom  in predstavil življenje in delo doma. Kulturni dom Gorica deluje od leta 1981 in je danes pomembno središče in stičišče slovenske, italijanske in furlanske kulture na Goriškem. Kulturni dom razpolaga z osrednjo gledališko dvorano, s konferenčno dvorano, s tremi telovadnicami in likovno galerijo. Poleg tega nudi široko izbiro sodobnih storitev.

Kulturni dom Gorica je šel skozi razbuljive čase kulturnega uveljavljanja zamejskih Slovencev. Komel je  poudaril, da Kulturni dom danes uživa ugled in podporo someščanov in širše okolice.

Knjiga Antona Stipaniča  je bila izdana novembra 2012. Promocije knjige je bila v Kopru, Metliki in Ljubljani,   v prostorih SIM.

V času, ko je Stipanič v Pittsburghu opravljal delo konzula,  je uspešno sodeloval s SIM, kasneje pa je postal  tudi  podpredsednik SIM. Slovenski izseljenski matici  je v knjigi namenjeno celo poglavje.

Knjigo lahko po ceni 25 € naročite na sim@zdruzenje-sim.si.

Na fotografiji: Jože Pirjevec, Anton Stipanič in  Igor Komel

stipanič gorica