Vabimo vas na koncert sakralne glasbe

datum: 31.05.2013

Združenje Slovenska izseljenska organizira koncert sakralne glasbe v soboto, 15. junija 2013, ob 20. uri v cerkvi sv. Martina v Kranju in in nedeljo, 16. junija 2013 ob 19. uri, v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

Na naš naslov se je obrnila rojakinja iz Sarajeva,  mezzosopranistka Mateja Skelo in nam  predstavila svojo željo po nastopu v  domovini. Odločili smo se  za organizacijo  koncerta, ki se bo odvijal  v Ljubljani in Kranju,  s prepričanjem, da bo zaradi svojega repertoarja in odličnih nastopajočih,  svojevrstno glasbeno doživetje za vse poznavalce tovrstne glasbe. V soorganizacijo koncerta sta stopila župnišče  sv. Jakoba v Ljubljani in sv. Martin v Kranju.

sakralna program

Mateja Skelo je rojena v Kranju. Svojo glasbeno pot začenja kot kitaristka. Leta 2004 diplomira na Akademiji za glasbo v Ljubljani iz klasične kitare pod mentorstvom prof. Andreja Grafenauerja. Na koncu svojega študija kitare začenja študij solopetja pri prof. Saški Kolarič. Po preselitvi v Sarajevo  je sprejeta na Akademijo za glasbo v Vzhodnem Sarajevu, v razred primadone Radmile Bakočević ( Beograd ). Diplomira leta 2010 pod mentorstvom prof. Sanje Ostić. Tokom  študija se izpopolnjuje pri Mireli Brnetić ( Zagreb ), Matjažu Robavsu (Ljubljana ), Jasminu Bašiću , Milivoju Bačanoviću , Melisi Hajrulahović ( Sarajevo ).  Med nastopi  je treba omeniti nastop v Palat Sportu, Kijev, ( Ukrajina ) . Drugi  koncerti se dogajajo po Bosni In Hercegovini,  večinoma se predstavlja kot solo pevka, včasih kot kitaristka v spremljavi pevcev. Med njimi je  lepo število sakralnih koncertov, nastopov humanitarnega karakterja,  koncert na Festivalu Zenička pomlad, koncert v organizaciji Slovenskega  društva Cankar  v Sarajevu. Od leta 2005 je zaposlena v Glasbeni šoli '' Novo Sarajevo '' kot učitelj kitare. V sezoni 2011-2012 je bila članica zbora Sarajevske opere. Članica je ansambla Art vivo pod vodstvom Daniela Žontara ( dirigent zbora Sarajevske opere ).

Katarina Kikić  rojen, v Zenici,Bosna in Hercegovina.  Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Vzhodnem Sarajevu. Trenutno je na strokovnem izpopolnjevanju  na Akademiji za glasbo v Zagrebu , v razredu prof.Snježane Bujanović Stanislav  . Od leta 2006 redno obiskuje pevske seminarje eminentnih profesorjev ( Vitomir Marof - Hrvaška, Alenka Dernač-Bunta- Slovenija ) in se izpoplnjuje pri Jasminu Bašiću, solistu Sarajevske opere.Nastopila je s Tamburaškim orkestrom HRT-a, Komornim simfoničnim orkestrom Zenica, Simfoničnim orkestrom Mostar. Od leta 2008 je imela lepo število recitalov, koncertov duhovne klasične glasbe po Bosni in Hercegovini. Nastopala je tudi v Italiji, Hrvaški in Sloveniji. Debitirala je z vlogo Valencienne ( F. Lehar - Vesela vdova ). Od leta 2011 je član zbora Sarajevske opera. Bila je štipendist HKD Napredka - Sarajevo.

Davor jem Ljubićem ( 1981.) je diplomiral na Glasbeni Akademiji v Zagrebu, magistriral na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu, Nemčija. Solistične nastope  je imel v domovini  in tujini ( BiH, Avstrija, Nemčija, Italija, Slovenija, Kitajska, ZDA ). Organist je cerkve sv. Blaža v Zagrebu. Zaposlen je na Akademiji za glasbo v Zagrebu, na oddelku za solopetje in kot šef korepetitorjev v Operi BB. Tajnik je kluba bivših nemških DAAD štipendistov.  Med pomembnejše koncerte sodijo koncerti na Varaždinskih baročnih večerih, koncerti na Dubrovniških poletnih igrah, nastupi v okviru Pasionske dediščine v Zagrebu in nastopi na Zadarskem in Senjskem poletju. Sodeloval je na nekaj snemanjih za HRT in posnel je Vivaldijeve Štiri letne čase z Zagrebškimi solisti. Izvedena je njegova Maša za zbor in orgle, posvečena obisku papeževega Nuncija Jezusovem semenišču.

vabilo sakralnavabilo skarlana 2