Koncert sakralne glasbe v organizaciji SIM

datum: 26.06.2013

Laudeamus Te je naslov Vivaldijeve hvalnice in koncerta, ki ga je Slovenska izseljenska matica organizirala v sodelovanju z župnijama sv. Jakob iz Ljubljane in Šmartin iz Kranja.

Koncert smo izpeljali na pobudo Mateje Skelo Čarman, ki  se je za ljubeznijo preselila v Sarajevo, kjer nadaljuje svojo uspešno glasbeno pot.

Mateja Skelo je rojena v Kranju. Leta 2004 je diplomira na Akademiji za glasbo v Ljubljani iz klasične kitare in nadaljevala s študijem solopetja pri prof. Saški Kolarič. Ob preselitvi v Bosno in Hercegovino je bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Vzhodnem Sarajevu. Diplomirala je leta 2010 pod mentorstvom prof. Sanje Ostić. Tekom študija se je izpopolnjevala tudi v  Zagrebu in  Ljubljani. Nastopila je v Ukrajini in na celovečernih koncertih v Bosni in Hercegovini. Večinoma se predstavlja kot solo pevka, včasih kot kitaristka, v spremljavi pevcev.  Od leta 2005 je zaposlena v Glasbeni šoli Novo Sarajevo,  kot učiteljica kitare. V sezoni 2011-2012 je bila članica zbora Sarajevske opere. Je tudi članica ansambla Art vivo pod vodstvom Daniela Žontara,  dirigenta zbora Sarajevske opere.

Mateja Skelo je k sodelovanju na koncertu povabila sopranistko Katarino Kikić, ki je diplomirala na Akademiji za glasbo v Vzhodnem Sarajevu. Od leta 2011 je članica zbora Sarajevske opere, trenutno pa je na strokovnem izpopolnjevanju, na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Solistki je na orglah spremljal Davor Ljubić, ki je diplomiral na Glasbeni Akademiji v Zagrebu, magistriral na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu v Nemčiji. Solistične nastope je imel v domovini in tujini. Je organist cerkve sv. Blaža v Zagrebu. Zaposlen je na Akademiji za glasbo v Zagrebu, na oddelku za solopetje, je tudi šef korepetitorjev v Operi BB.

Vivaldijeva hvalnica Laudeamus Te je bila ena izmed enajstih glasbenih točk koncerta, ki sta se odvijala v Kranju in v Ljubljani. Oba koncerta sta bila odlično obiskana.  Bachova Toccata in fuga v d-molu ter Bachov Air, ki ju je Davro Ljubić med drugimi izvajal na orglah, lahko nemalokrat slišimo v filmih. Različne izvedbe Ave Marie, s katerimi sta nas navdušili solistki, pa glede na  interpretacije skladateljev zvenijo zelo različno, pa vendar enako veličastno. Ob zaključku koncerta so se poslušalci glasbenikom zahvaljevali za nepozaben večer.  V septembrski E-Rodni grudi pa boste lahko prebrali, kako je koncert doživel dekan akademije za glasbo prof. Andrej Grafenauer, pri katerem je Mateja Skelo diplomirala iz klasične kitare.

pelhan sakralna