Slovenski dnevi v Slatini - Banja luka

datum: 02.07.2013

V petek, 28.6.2013, smo se predstavnici SIM s prof. dr Borutom Juvancem napotili v Banja luko, kjer je Slovenska izseljenska matica v sklopu programa Slovenski dan v Slatini in Banja luki, z Društvom Slovencev Triglav iz Banja luke, organiziralo predavanje na temo »Kozolec - identiteta slovenske arhitekture«.

Predavanje je potekalo v petek zvečer  v prostorih, katerega si društvo Triglav deli z ostalimi  narodnimi manjšinami  v Banja luki.  Borut Juvanec, ki je v svojem predavanju  zelo podrobno predstavil kozolec od nastankov do danes,  je profesor doktor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.  Večino svojega  raziskovalnega časa je namenil področju stare evropske arhitekture, strokovno imenovane vernakularne arhitekture. Na to temo je zbral množico gradiva in napisal  številne  strokovne knjige, tudi o kozolcu na Slovenskem, za katerega pravi, da nima primerljive  arhitekturne  rešitve nikjer na svetu.  Da smo se odločili za organizacijo predavanja na temo kozolca je botrovalo tudi dejstvo, da v Slatini nad Banja luko stoji kozolec, katerega je na svojem posestvu  postavil potomec Slovencev iz vipavskega, član društva Triglav Mladen Lunić.  Predavanja so se udeležili številni člani društva Triglav, z zanimanjem pa so ga poslušali tudi  študentje fakultete za arhitekturo iz Banja luke.

V soboto, 29. 6. 2013, so se prireditve  Slovenski dan  v Slatini, mestecem nad Banja Luko, udeležili številni gostje, tudi župan Laktašev Milovan Topolović in Branko Zupanc,  vodja konzularne pisarne v Banja Luki ter predstavniki Konference Svetovnega slovenskega kongresa  iz Ljubljane. Častna gostja  ministrica za Slovence po svetu Tina Komel se je v pozdravnem nagovoru organizatorjem zahvalila za vabilo in  pozdravila tovrstno prireditev.

Poleg prirediteljev, ki so se predstavili z nastopom mešanega pevskega zbora Davorin Jenko  in nastopom  otrok dopolnilnega pouka slovenskega jezika, so se dogodka udeležili tudi člani slovenskih društev "Cankar" iz Sarajeva in godalni kvintet društva Slovencev »Kredarica«  iz Novega Sada  ter otroška folklorna skupina "Kres" iz Novega mesta. Bogat kulturni program je zaključil nastop mladih harmonikarjev iz Novega mesta.

Po končanem uradnem  programu prireditve  je godalni kvintet Kredarica iz Novega Sada poskrbel za zabavni del prireditve in prisotne  razveseljeval z bogatim naborom  slovenskih in vojvodinskih  narodnozabavnih  uspešnic.

Gostje iz slovenije smo bili nastanjeni v centru »Slateks« v Slatini, katerega direktor Milan Perduv,   je slovenskega rodu. Slateks je sicer gerontološki zavod, v katerem so nameščeni starejši občani Banja luke in okolice. V času slovenske prireditve v Slatini,  pa so jim vsakodnevno ustaljeno bivanje popestrili tudi glasbeni gostje iz Slovenije. V Slateksu smo bili deležni  prisrčnega sprejema in izrednega gostoljubja. Gospod Perduv se je prav posebej potrudil, da bi se njegovi rojaki iz Slovenije dobro počutili in lahko zatrdimo, da mu je to tudi uspelo.

Zadnji dan obiska v Slatini in Banja luki  smo se odpravili na ogled mesta, ki osupne z staro Avstro-ogrsko arhitekturo  in tržnice,  ki obiskovalce vabi s svojo široko ponudbo različnih pridelkov.

Naj dodamo, da so se prizadevni člani društva Triglav iz Banja luke  ponovno izkazali kot  odlični organizatorji programov in prireditve in dobrodušni gostitelji, za kar se jim tudi tokrat zahvaljujemo.

Fotogalerija je na spodnji povezavi.

Slovenski dan v Slatini in Banja Luki