Priznanje Milici Trebše Štolfa

datum: 08.07.2013

Milica Trebše Štolfa je napisala vrsto knjig o kanadskih slovenskih društvih, s pisanjem društvenih zbornikov pa je spodbudila tudi številna druga slovenska društva v Kanadi, da so v knjižni obliki zabeležila svojo zgodovino.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel je dne,  4. 7. 2013,  v prostorih Urada  za Slovence v zamejstvu in po svetu podelila priznanje za življenjsko delo arhivistki in bivši predsednici SIM Milici Trebše Štolfa.

Priznanje je Uradu predlagala slovenska skupnost v Kanadi.

Z dovoljenjem in sodelovanjem društvenih odbornikov je Milica Trebše Štolfa  zbirala in urejala društvene arhive kanadskih Slovencev ter učila in motivirala društvene tajnike, da so sami nadaljevali z arhiviranjem.

Na podelitvi priznanja Urada je bil navzoč tudi Marjan Kolarič, predsednik Vseslovenskega kulturnega odbora v Kanadi in zastopnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu. V imenu celotne slovenske skupnosti v Kanadi je gospe Trebše Štolfa tudi on vročil priznanje in kartico s številnimi podpisi in pozdravi rojakov iz Kanade.

Priznanje ji je bilo podeljeno ob praznovanju 10. obletnice delovanja Slovenskega arhivskega društva v Torontu ter ob skorajšnjem izidu njene nove knjige o slovenskem društvu Sava Kitchener.

Slavnostne podelitve sta se udeležila tudi predsednik Slovenske izseljenske matice Sergij Pelhan in glavna tajnica Vesna Vukšinič Zmaić.

Milica Trebše Štolfa je bila predsednica SIM med letoma   2001 in  2003.

Na fotografiji z leve - ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, Milica Trebše Štolfa, Marjan Kolarič - predsednik Vseslovenskega kulturnega odbora v Kanadi in državni sekretar Boris Jesih.

Štolfa priznanje

Na fotografiji glavna tajnica SIM Vesna Vukšinič Zmaić,  z nagrajenko.

Štolfa Milica, Vesna Vukšinič Zmaić