Poletni večeri v parku Rastoča knjiga

datum: 25.09.2013

"Poletni večeri pod paviljoni" je naslov večernih pogovorov, ki se odvijajo v parku Rastoča knjiga, ob knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. Povabljenci razmišljajo o izzivih v napredku in razvoju Novega mesta. Poletja je konec, večerni pogovori pa so se preselili v knjižnico. Gosta večera v torek, 24. 9. 2013, sta bila dr. Janez Gabrijelčič in mag. Claudia Jerina Mestnik, direktorica Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Uvod v pogovor je začel kratek film o Novem mestu in knjižnici z naslovom  »Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja«.

Janez Gabrijelčič je idejni oče projekta Rastoča knjiga, kateremu se je pridružila tudi Slovenska izseljenska matica.  Stalna razstava »Rastoča knjiga slovenskih izseljencev« je bila postavljena v letu 2004 in nadgrajena leta 2009. V njej so izbrana literarna dela slovenskih izseljencev. Rastoča knjiga slovenskih izseljencev pa še raste, saj smo samo na SIM, v preteklih treh letih izdali tri knjige z izseljensko tematiko.

Na večernem pogovoru je g. Gabrijelčič poudaril izreden pomen projekta, ki je prerasel okvire knjižnic in ustanov in se preselil tudi v vasi in manjše skupnosti, kjer gojijo bralno kulturo. Poudaril je, da Slovenija ne bo nikoli svetovna velesila v gospodarskem pomenu, lahko je pa v intelektualnem in kulturnem. Gabrijelčič  je soustanovitelj  projekta Forum odličnosti in mojstrstva, kjer se vsako leto podelijo nagrade posebnim dosežkom. Poudarja izreden položaj dolenske in Bele krajine, njene potenciale in možnosti za izboljšave.

Mag. Claudia Jerina Mestnik  direktorica knjižnice Mirana Jarca, bo svoj mandat v kratkem  zaključila.   Za njo je petletni mandat  v katerem ji je uspelo v knjižnico vnesti nemalo novosti.  Eden bolj zanimivih projektov je studio za snemanje zvočnih knjig  - za slepe in slabovidne. Knjižnica Mirana Jarca je zagotovo osrednji del novomeškega kulturnega življenja. V knjižnici so na voljo različne vsebine, za mlade in starejše,  delavnice, predavanja, pogovori.

Izredna pridobitev je tudi park rastoča knjiga, v katerem so postavili spomenik, ki bo vsaki dve leti zrasel za 2 cm. Rastoča knjiga pač raste. In ljudje s knjigo.