Botrstvo

datum: 10.12.2013

Pravijo, da je december vesel mesec. Je mesec, ki zaključuje koledarsko leto, tukaj je božič, pred nami je novo leto, ki nam vzbuja pričakovanja, da bo naslednje leto drugačno.
Leto 2013 je bilo za ene dobro, za drugo manj. Veliko jih je, ki to leto zaključujejo z grenkobo in žalostjo. Še nedavno so imeli vse, kar človek potrebuje za dostojno življenje, danes imajo malo ali nič. Včasih so lahko pomagali drugim, danes pa so v položaju, ko morajo sami poiskati pomoč.

Slovenci po svetu so v preteklosti Sloveniji namenili nemalo  pomoči za humanitarne namene. Danes se zdi, kot da je Slovenija ne potrebuje, na zunaj je vse dobro.

Toda  videz vara, tako kot velikokrat do sedaj.  Danes prebivalstvo Slovenije plačuje davek nespametnih odločitev politikov in gospodarstvenikov.  Tovarne se zapirajo, ljudje izgubljajo službe, ostajajo brez osnovnih potrebščin. Stroški življenja pa gredo v nebo.  Nekateri otroci gredo v šolo lačni, ponižani in prestrašeni. In to danes, v 21. stoletju! Kot da bi se vrnili  nazaj v pred in povojno obdobje.

Zgodbe, ki jih slišimo so žalostne za ta svet in družbo od katere smo pričakovali

več – zrelosti.

Zveza prijateljev mladine Slovenije - Moste Polje,  že nekaj časa vodi  humanitarni projek »Botrstvo«,  za pomoč otrokom.  Tistemu osnovnošolcu, ki sošolcem raje reče, da ni lačen,  kot da bi priznal, da doma nimajo denarja za kruh in si tudi malice ne more privoščiti. Tistemu otroku, ki joče, ker ne more zaspati, od lakote. Ne more se učiti, ker je lačen! ...Če smo odrasli zavozili to družbo, otroci za to niso krivi.

Starši otrok so v dani situaciji  nemočni,  saj so še donedavno imeli službo, dohodek, danes pa z obupom gledajo v položnice, ki jih ne morejo plačati. Težko prosijo, a so primorani,  če želijo preživeti zimo, otroke. Projekt »Botrstvo« je pomagal že številnim.  Z donacijo, tudi skromno, lahko nekomu polepšamo dan.

Zakaj?

Ker lahko.

Ker je lažje dati, kot prositi.

Ker tako izkažemo hvaležnost, za vse kar imamo.

In ker se nam vse dobro vrne. Mogoče ne v materialnem smislu, toda vrne se obilno in pravično. Točno v tistem, kar sami potrebujemo.

Nobena donacija ni zaman. Je sporočilo vesoljnemu svetu, da nam je mar. Da nismo gluhi ne slepi za trpljenje drugih. Je sporočilo, da smo hvaležni in sočutni…in vesolje nam vrača nazaj obilo tistega, kar sami damo. Vsak se lahko znajde v takšnem položaju.

Dajmo in upajmo, da sami ne bomo nikoli potrebovali takšne pomoči.

Več o projektu in posameznih primerih žalosti in  veselja, ko so otroci dobili pomoč, lahko preberete in poslušate na: http://www.val202.si/botrstvo/

Kam in kako donirate preberite na http://www.boter.si/ ali pokličite na telefone:

08/205-26-93 (botrstvo),     01/544-30-43,     01/544-30-42

ZPM Ljubljana Moste-Polje