Predstavitev knjige o Slovencih v Novem Sadu

datum: 23.12.2013

V četrtek, 19. 12. 2013 smo na Slovenski izseljenski matici predstavili knjigo o Slovencih v Novem Sadu.

Prireditev je vodila Edita Žugelj, knjigo pa so predstavili Silva Martinec, sekretarka društva Slovencev Novi Sad, Elza Ajduković soavtorica knjige in Marija Lovrić, novinarka in avtorica  večine intervjujev v knjigi.

Predsednik SIM Sergij Pelhan je obiskovalce  prireditve pozdravil ter izpostavil sodelovanje z društvom Kredarica od vsega začetka društva. Čestital je na odličnem zborniku in Kredarici zaželel uspešno delovanje društva tudi v prihodnje.

V uvod predstavitve je nekaj besed spregovorila tudi Metka Lokar raziskovalka na Inštitutu za izseljenstvo in migracije, ki je v knjigi zapisala uvodnik. Lokarjeva se je s Slovenci v Vojvodini srečala pri svojem raziskovanju delovnih migracij Slovencev na tleh bivše države.  Osebno je spoznala življenjske zgodbe rojakov na tleh bivše države in tako tudi vse njihove  stiske, ki so jih doživeli ob osamosvojitvi Slovenije ter kasneje pri obiskih  domovine.

Za popestritev programa so poskrbeli člani igralnega ansambla Kredarica.

Elza Ajduković  je predstavila začetke društva od ideje do ustanovitve. Bistven je bil čas po osamosvojitvi Slovenije in razpadu Jugoslavije,  ko so se Slovenci v Novem Sadu brez lastne države počutili pozabljene in izgubljene. Pobudo za ustanovitev društva je dal g. Franc Cevc, ki je svojo željo tudi uresničil, tako je danes Društvo Slovencev Kredarica največje slovensko društvo v Srbiji . Veliko vlogo je pri ustanovitvi društva in premagovanju prvih težav Slovence v Novem Sadu igrala tudi Slovenska izseljenska matica.

Marija Lovrić je novinarka, ki je za društvo Kredarica ustvarjala bilten Kredarica. Rezultat

Silva Martinec je v predstavitvi prebrala dva odlomka iz knjige v katerima je čutiti ljubezen do Slovenije prve in sedanje generacije Slovence v Novem Sadu.

Ob priložnosti je SIM društvu podarila fotografijo Triglava s kočo na Kredarici, ki jo je posnel Ciril Velkovrh. Člani društva Kredarica pa so SIM podarili monografijo o Novem Sadu.

Po predstavitvi je sledilo prijetno druženje.

Predstavitev knjige je naslednji dan potekala tudi v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu.