E-Rodna gruda ob prvi obletnici!

datum: 10.02.2014

Februarska Rodna gruda, prva v tem letu, prvo obletnico izhajanja obeležuje vsebinsko nekoliko spremenjena. Poleg dosedanjih intervjujev in portretov znanih Slovencev, ki delujejo po svetu, in mladih, ki so se odločili za študij ali delo na tujem, uvajamo tudi rubriko, ki smo jo poimenovali Kulturna mreža, v njej pa predstavljamo slovenske knjižnice in muzeje. Rubriki Slovenska kuhinja dodajamo še tradicijo, obenem pa se potepamo po Sloveniji in predstavljamo njene manj znane, a nič manj privlačne kotičke.

Preglejmo torej nekaj februarskih vsebin. Karin Godnič, po poklicu akademska slikarka in profesorica, pripada mlajši generaciji umetnikov in je v Argentini postala znana po kompaktnih slikarskih upodobitvah mestne krajine. Pred dvema letoma se je preselila na Atlansko obalo v majhno naselje Mar del Tuyú, ki je od Buenos Airesa oddaljeno več kot 300 kilometrov. Zdaj je njen dom v gozdu, le nekaj metrov oddaljen od plaže... Kot pravi, je narava s prostornim nebom in neskončnim obzorjem neizčrpen vir navdiha za umetniška dela. Zanimiva je tudi zgodba 26-letnega Roberta Rupnika, ki si je že v času študija želel v svet. Po diplomi in pridobitvi naziva diplomirani inženir varnosti in zdravja pri delu ter varstva pred požarom ni odlašal – dva meseca pozneje je že bil na letalu za Kanado. Odločitev za odhod v tujino, priznava, ni bila lahka, saj je imel doma, v vasi Lome pri Črnem vrhu pod Javornikom, veliko prijateljev, predvsem pa je bila težka ločitev od družine. A želja nabrati si izkušnje, tako življenjske kot poslovne, je bila močnejša… V rubriki Odkrivajmo Slovenijo predstavljamo domačijo notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega, ki si jo prizadeva obnoviti Alenka Veber, njegova pranečakinja. Želi si namreč, da bi v gospodarskem poslopju zrasel podeželski kulturni center za izobraževanje, kulturo in vseživljenjsko učenje. Na bližnji Rihtarjevi gmajni pa nastaja učilnica v naravi. Vsekakor kotiček Slovenije, ki ga je vredno obiskati! Kulturno mrežo, novo rubriko, začenjamo, kot se spodobi, z Narodno in univerzitetno knjižnico in Narodnim muzejem, opominjamo pa tudi na mednarodni dan maternega jezika in ponujamo recept za pustne krofe in miške. Vsekakor branje, ki ga ne gre prezreti.