Dvodnevni praznik slovenske kulture v Banja Luki

datum: 10.02.2014

Društvo Slovencev Triglav iz Banja luke in Združenje Slovenska izseljenska matica sta organizirala dvodnevni kulturni program v počastitev 8. februarja, slovenskega Kulturnega praznika. Program se je odvijal v četrtek, 6. 2. 2014, v Klubu nacionalnih manjšin v Banja luki in v petek, 7. 2. 2014, v Mestnem gledališču Jazavac.

Dvodnevni program so sestavili štirje predstavniki kulturno umetniške mreže v Sloveniji, Lado Jakša, Nina Ivanič, Jernej Kuntner in mladi, nadarjeni slikar Luka Rep. V četrtek, 6. 2. 2014, so se glasbenik in kantavtor Lado Jakša, gledališka igralka Nina Ivanič in gledališki igralec Jernej Kuntner predstavili z multivizijsko predstavo "Nebesa pod Triglavom". Gre za glasbeni in recitatorski dogodek, ki ga spremlja fotografska projekcija. Za glasbo in fotografijo je poskrbel Lado Jakša, medtem ko sta Jernej Kuntner in Nina Ivanič odlično in doživeto recitirala pesmi slovenskih pesnikov od Vodnika do Kocbeka. Banja kulturni dneviGlasba, ki je avtorsko delo Lada Jakše, je v živo izvajana na klaviaturah v določenih sekvencah pa jo Jakša dopolni z glasbenim vložkom na saksofonu in klarinetu. Med poslušanjem glasbe in recitacije se navzoči poslušalec potopi v projekcijo fotografij slovenske dežele, ki se z tematiko in motiviko dopolnjuje z glasbo. Mladi udeleženci dopolnilnega pouka slovenskega jezika so z velikim zanimanje spremljali program in vsrkavali recitirane besed. Program ki je trajal 35 minut ni nikogar pustil ravnodušnega.Banja kulturni Jakša Po koncu uradnega dela smo za rojstni dan  skupaj nazdravili predsednici društva Triglav Mariji Grbić,  Jernej Kuntner  pa je njej v čast zrecitiral Prešernovo Zdravljico!

Banja Luka Kuntner

V  petek, dan pred kulturnim praznikom se je s študijskimi slikami aktov v preddverju Mestnega gledališča Jazavac predstavil dvanajstletni slikarsko nadarjeni Luka Rep. Uvodno kritiko na njegova dela je zapisal Zmago Modic, njegov mentor, prebral pa jo je Jernej Kuntner. Lado Jakša je za tri izbrani sliki na klarinetu in saksofonu skomponiral glasbo , ki se je po njegovem mnenju skladala z razpoloženjem na sliki. In res se je.Mladi slikarsko nadarjeni Luka Rep,  se je zbranim obiskovalcem razstave zahvalil za obisk in izrazil upanje, da še kdaj obišče Banja luko. Obiskovalci so bili nad glasbenim solom izbrane slike prijetno presenečeni. Ob pogledu na slike so le stežka verjeli, da gre za tako mladega avtorja, saj so skice resnično odlične in po laičnem, verjamemo tudi strokovnem, mnenju zahtevajo leta in leta slikarskih izkušenj. Dejstvo je, da gre pri Luku za talent, katerega je pravočasno prepoznala njegova družina in ga v lanskem letu usmerila v zasebno likovno šolo. Razstava v Banja luki, je prva samostojna razstava mladega Luke Repa in prepričani smo, da se mu je za vedno vtisnila v spomin. Kot je na otvoritvi sam dejal upa, da se še kdaj vrne v prelepo mesto Banja luka.

Gledališko lutkovna predstava Tinček Petelinček je gostovala v prijetnem in akustično odlični dvorani gledališča Jazavac. Več kot dvesto let staro gledališko predstavo sta uprizorila izkušena dramska igralca Nina Ivanič in Jernej Kuntner. Nastopajoče lutke so avtohtone in preproste slovenske lutke, ki se imenujejo lileki. Osrednjo zgodbo bi lahko postavili v današnji čas. Govori o razlikah v družbi, te pa lahko premaga le ljubezen. Govori tudi o tem, da se poštenost in dobrota izplačata, četudi čez leta ali desetletja. Predstava je namenjena otrokom in še bolj odraslim. Gledalci so bili nad igro, vsebino in sporočilom predstave navdušeni.

Jernej Kuntner je s predstavo Tinček Petelinček navdušil že v številnih slovenskih društvih po Evropi.Nina Ivanič, kot hči bogatega kmeta, ki čaka na svojega izbranca.Jernej Kuntner in Nina Ivanič  nastopata z avtohtonimi lutkami imenovani lileki.kulturni dan lileki1Luka Rep, Jernej Kuntner, Nina Ivanič in Lado Jakša so ob zaključku dvodnevnega programa od Društva Slovencev Triglav Banja luka prejeli darila.kulturni dan prva vrsta

Po predstavi se je dvodnevni kulturni program zaključil z večerjo in krajšim druženjem z nastopajočimi. Predstavniki društva Triglav iz Banja luke so bili zadovoljni z letošnjim kulturnim programom, prav tako vsi, ki so se dogodkov udeležili. Tudi nam na Slovenski izseljenski matici, je bilo v izredno zadovoljstvo, da smo pri projektu sodelovali in Slovencem v Banja luki organizirali dvodnevni program, kjer so resnično lahko začutili kulturni in umetniški utrip Slovenije, kot bi bili doma.