Projekt digitalizacije knjig iz obdobja med 1500 - 1945

datum: 10.03.2014

Projekt EOD - e-knjige po naročilu (2009-2014), omogoča uporabnikom, da iz evropskih knjižnic, ki sodelujejo v mreži projekta EOD, le z nekaj kliki miški naročijo digitalizacijo knjižnega gradiva, ki so mu potekle avtorske pravice. Slovenski partner v projektu je Narodna in univerzitetna knjižnica, ki je tudi eden od ustanovnih partnerjev projekta in ponuja v digitalizacijo več kot 120.000 enot gradiva iz svoje zbirke, ki je izšlo med leti 1500 in 1945.
Digitalizirano gradivo naročniki prejmejo preko spletne povezave v obliki PDF datoteke. Uporabniki lahko naročijo tudi izdelavo mehko vezanega ponatisa, ki ga prejmejo na dom.

EOD - e-knjige po naročilu iz evropskih knjižnic

V projektu  sodeluje približno 40 nacionalnih, univerzitetnih in raziskovalnih knjižnic iz 12 evropskih držav in je sofinanciran s strani Evropske komisije. Projekt se z aprilom 2014 končuje, storitev sama se bo izvajala naprej.

Vabimo vas, da si ogledate spletno stran projekta (http://books2ebooks.eu/sl), oddate naročilo preko portala Digitalne knjižnice Slovenije (http://eod.dlib.si/) ali skupnega EOD iskalnika evropskih knjižnic (http://search.books2ebooks.eu/). Spremljate nas lahko na slovenski  (https://www.facebook.com/eod.si) ali angleški (https://www.facebook.com/eod.ebooks) facebook strani.

Poglejte si tudi video predstavitev projekta EOD (http://youtu.be/M4PL_WRwLWE),predstavitev EOD e-knjige (http://youtu.be/-NCWpehcECs)in postopek naročila EOD e-knjige (http://youtu.be/Ws3D7FHUxds).

Kontakti

matija.brumen@nuk.uni.lj.sialenka.kavcic@nuk.uni.lj.si (kontaktni osebi v NUK)

silvia.gstrein@uibk.ac.at (koordinatorica projekta na Univerzi v Innsbrucku)