Predstavitev knjige Antona Aleša Zdomec

datum: 30.05.2014

V četrtek, 29. 5. 2014, smo v prostorih Slovenske izseljenske matice predstavili knjigo slovenskega rojaka Antona Aleša z naslovom Zdomec. Predstavitev je vodila Blanka Markovič Kocen.

antona lešAnton Aleš je živel v Angliji, Nemčiji, Mavretaniji...življenjska pot ga je nosila v različne države sveta in prav nikjer se ni počutil kot tujec. Mogoče je kriva njegova radovedna narava, zagotovo pa ga je ta pripeljala do številnih življenjskih izkušenj.

V svet ga je vleklo od mladih let, ključna pa je bila bližnja Ježica, kjer je v rosni mladosti srečeval številne turiste, ki so se ustavili na ljubljanskem kopališču. Tam je tudi navezal prve stike, ki so ga popeljali v svet.

Tisto, kar je bistveno v njegovi življenjski zgodbi je, da je delovne navade pridobil že v rosnih letih,  ko je še kot osnovnošolec zgodaj zjutraj raznašal  mleko po mestu.  Bil marljiv, rad se je učil, kar ga je zanimalo in nikoli se ni otepal odgovornosti.

Kot je rekel, je tudi zaradi tega,  brez slabe vesti lahko iskreno pisal o svojem življenju. Do zadnje potankosti o najbolj intimnih doživetjih.

Knjiga Antona Aleša je bila sprva objavljena v angleškem jeziku pri ameriškem založniku. Prav zaradi ugleda založnika je bila Aleševa knjiga z njihovim priporočilom  uvrščena na seznam  najboljših ameriških  knjig  v svoji kategoriji,  ki se letos poteguje za častivredno nagrado  Švedske kraljeve akademije. Ista založba je Aleša zaprosila tudi za kratek esej na temo "Kje sem bil, ko se je zgodil atentat na J.F. Kennedyja?"

Anton Aleš ni  nikoli trdil,  da je Američan. Tudi živel ni tam nikoli. Toda kdo bi se branil uvrstitev v seznam najboljših v svoji kategoriji. Nenazadnje je to tudi dobra promocija za Slovenijo.

Knjigo Zdomec, ki je napisana v dveh delih, lahko kupite pri avtorju na naslovu: alesanton@gmail.com