Razstava del Slikarske kolonije 2014

datum: 16.06.2014

V petek 13. junija smo v Mostu na Soči zaključil s 24. slikarsko kolonijo z Slovence v zamejstvu in po svetu in jo zaokrožili z razstavo, katero sta s svojim obiskom počastila premierka Alenka Bratušek in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Letošnji udeleženci so se tako kot vedno zbrali iz različnih držav, največ pa s Hrvaške. Tema kolonije se je nanašala na 100. obletnico prve svetovne vojne, katere se spominjajo povsod po svetu, grobo pa je zarezala tudi v slovenske posoške kraje.

Tema se je glasila »Svetloba miru in upanja« in naši slikarji so jo označili z različnimi simboli miru pa tudi glavnim izraznim orodjem samega slikarstva, barvami. Nekateri motivi so bili temnejši, nekateri kontrastni prevladale pa so svetle in optimistične barve »svetlobe miru in upanja«. N otvoritvi je mentorica med drugimi posebej poudarila 70 obletnico slikarja Stojana Rutarja, ki bo ob tej priložnosti  imel retrospektivno razstavo v knjižnici v Kopru.

Na otvoritvi sta poleg Tolminskega župana in mentorice spregovorila tudi premierka in minister. Premierka je izrazila navdušenje nad slikami, ki si jih je uspela ogledati in dodala, da se na vsaki službeni poti po svetu, sreča tudi s Slovenci, kar ji je v veliko veselje. Minister za Slovence po svetu je dejal, da ga vežejo lepi spomini na Most na Soči in  vesel je, da kraj gosti gospodarske dneve in gosti likovno kolonijo.

Z  darilom so organizatorji razstave presenetili premierko.  Domačin Bogdan Soban, ki se vsako leto udeleži likovne kolonije,  ustvarja slike z računalniškimi programi. Tokrat je naredil portret Alenke Bratušek, sestavljen iz 70000 zapisov imen Nuša in Oskar, kakor je ime premierkinima otrokoma.

Slikarji so bili polni lepih vtisov, letos jim je vreme še posebej služilo in tako so lahko ustvarjali zunaj ali pa v Vodni hiši tisti, ki so se raje držali prijetno svežih prostorov.

Mentorica slikarske kolonije Monika Ivančič Fajfar je  slikarje popeljala po okoliških krajih in jih tudi na ta način vpeljala v temo kolonije, kasneje skozi proces ustvarjanja pa tudi vodila ali  svetovala.

Tako kot vsako leto je za hrano poskrbela Gostilna Vuga in njihova prijazna šefica Dana, ki rada ugodi vsakemu okusu gostov. Tako je tudi letos poskrbela za naše slikarje, ki so ji bili zelo hvaležni za njeno skrb.

Za  dobro počutje slikarjev  so poskrbeli tudi v Turističnem društvu Most na Soči pa tudi sami prebivalci Mosta, ki s kolonijo živijo že več kot desetletje in so jo vzeli za svojo.

kolonija otv.kolonija tolminkolonija ministkolonija premierkolonija predkolonija darkolonija vsikolonija bratkolonija zikolonija f

kolonija2014kolonija24kolonia24kolonia24koloia24