Otvoritev razstave izdelkov keramične delavnice za Slovence v zamejstvu in po svetu

datum: 10.10.2014

V petek, 10. 10. 2014 , smo v lončarskem ateljeju Slovenskega etnografskega muzeja odprli razstavo keramičnih izdelkov, ki so jih ustvarile udeleženke letošnje keramične delavnice SIM.

Štefanija Sliško, Marija Mordej Gnjidić, Marija Sančić, Jasmina Ilić, Alenka Milotić, Viviana Velkavrh so članice Slovenskega društva Istra iz Pulja  in Amalija Cvejić  članica Slovenskega društva Kredarica iz Novega Sada.  Vse letošnje udeleženke  delavnice so imele predhodne  ustvarjalne izkušnje   z  glino. Članice iz Pulja  ustvarjajo v kreativni sekciji društva, kjer so  osvojile  osnovna  znanja iz oblikovanja gline, gospa Amalija Cvejić, pa ima že kar nekaj izkušenj z oblikovanjem glinenih posod in premetov.

Na štiridnevni delavnici so ustvarjale uporabne  glinene izdelke na kalupih in vretenu. Učile so se  izdelati  različne okrasne predmete tudi tradicionalno slovensko latvico za mleko in jih okraševati z značilno  slovenskimi  ornamenti. Nastali so resnično  lepi in idejno zanimivi izdelki.

Z vami delimo fotografije iz otvoritve razstave, kjer lahko vidite, kaj vse se da narediti z malo dobre volje in kančkom kreativnosti  pod  vodstvom mentorice Eve Peterson Lenassi.

Okrasni krožnik Večja, manjša, najmanjša - latvica za mleko?Kreativna in uporabna, list pladenjDekorativna in uporabna posoda.Pladenj za pecivoFigureLep in uporaben par.Lepo in uporabno.Spominski krožnik II. keraične delavnice z imeni udeleženk in mentorice. Zelo lepo in hvala! Družina.Petelinček.Mentorica Eva Peterson Lenassi nam je razložila, kako se  po glaziranju in žganju   barve spremenijo.Darilo ljubljeni osebi.V mačjem objemu,Izdelke si je treba pogledati od blizu.

Mentorica delavnice Eva Peterson Lenassi. Razstavo si je ogledal tudi predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak, zadolžen za področje delovanja  Slovencev iz zamejstva.