Rodna gruda DECEMBER 2014

datum: 08.12.2014

Decemberska E-Rodna gruda prinaša številne zanimive članke in intervjuje. Predstavljamo vam Slovenke iz različnih koncev sveta. Pogledali smo v Križno jamo, obiskali Slovenski etnografski muzej in še več...Za vas smo izbrali tudi recept. Povsem sezonski in zelo slovenski. Več pa v napovedniku, ki ga lahko preberete v nadaljevanju...

Salwa Hegazi ena izmed mnogih potomk Slovencev po svetu, katere ime se sklada z okolico, v kateri prebiva, v katero je rojena.  Salwa v Kairu. Njena stara mama je Slovenka iz Bilj pri Novi Gorici in kljub temu, da je v Egipt prišla v času, ko so tam svoj kruh  množično  služile tako imenovane aleksandrinke, Friderika ni bila ena izmed njih. Salwa ima za sabo  zanimivo življenje. Srednjo šolo je končala v ZDA in diplomirala  iz računalništva in matematike, kar že petnajst let  tudi poučuje. Ima tri brate, moža in štiri otroke.  Vsi imajo za sabo visoko  mednarodno izobrazbo in življenje na različnih koncih sveta. Salwo pa vse bolj vlečejo slovenske korenine.

Vera Papež Adamič: »Kot najstarejša vnukinja Alojza Adamiča sem deda veliko poslušala, ko je pripovedoval in se spominjal svojega Krasa, otroštva, šolanja, prve svetovne vojne, ko je bil avstrijski vojak na vzhodni fronti na bojišču v Galiciji, kjer so bili hudi spopadi med avstrijsko in rusko vojsko,« začenja svojo pripoved za eRodno grudo Vera Papež Adamič, Slovenka z dvema domovinama, kot sama o sebi rada pove.  »Tudi moja mama se je rada spominjala otroštva na Krasu, ko je morala v šoli nositi črno fašistično srajco in govoriti samo italijansko. S tetami Adamičevimi so mi veliko pomagale.«

Mojca Cvetkovič je mlada priseljenka v Avstralijo, sicer pa vrhunska kuharica, ki se je v Sloveniji kalila pri znamenitem Janezu Bratovžu, čigar restavracijo JB v središču Ljubljane obiskujejo gurmani z vsega sveta.

Križna jama – biser kraškega podzemlja

V trikotniku med Loškim in Cerkniškem poljem ter Bloško planoto leži Križna jama. Svetovno znana kraška vodna jama je dva kilometra oddaljena od vasi Bloška Polica v smeri Loške doline. Njena posebnost je 22 podzemnih jezer s sigastimi pregradami, prek katerih se preliva kristalno čista voda, so nam povedali v Društvu ljubiteljev Križne jame. Ta slovi tudi po najdišču ostankov jamskih medvedov (trenutno največja najdena lobanja jamskega medveda na svetu) ter izjemni pestrosti jamskih organizmov, kar Križno jamo uvršča na četrto mesto na svetu. Jama odvaja vodo južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja.

TRADICIJA IN OBRT

Voda je pritekla iz lesenih cevi

Pred sto leti je bilo na območju Gorenje Trebuše pri Tolminu med 15 in 20 lesenih vodovodov, ki so jih tamkajšnji prebivalci iz borovih debel izdelali kar sami. Preden bi to znanje izginilo v pozabo, so ga pred 20 leti starejši Trebušani prenesli na mlajši rod.

MUZEJSKA MREŽA

Slovenski etnografski muzej skrbi  za dediščino

Slovenski etnografski muzej (SEM) je osrednji državni etnološki muzej, ki hrani predmete slovenske etnološke dediščine in predmete zunajevropskih kultur. Prve zbirajo kustosi, zaposleni v muzeju, druge pa so zbrali slovenski misijonarji, popotniki in diplomati. SEM je muzej kulturnih identitet, ki s stalnimi in občasnimi razstavami ter javnim programom širi znanje o naši etnološki dediščini in njenih sodobnih razsežnostih. »S tem prispeva k ozaveščanju o kulturni raznolikosti in medkulturnem dialogu ter spodbuja k družbenemu dialogu v Sloveniji, zamejstvu, izseljenstvu, v Evropi in zunaj nje,« je poudarila direktorica SEM, muzejska svetnica Bojana Rogelj Škafar, sicer doktorica sociologije, diplomirana etnologinja in umetnostna zgodovinarka, v najinem pogovoru o muzeju, ki ga vodi.

KNJIŽNIČNA MREŽA

Knjižnice pripadajo ljudem

Pravijo, da mora imeti vsak človek nekaj, kar je drago njegovemu srcu in njegovi duši, kar ima rad, kar ljubi. Tako pravijo in mora biti pač resnica! (F. K. Meško: Poljančev Cencek)
»Citat je vodilna misel letošnjih prireditev ob obletnici rojstva in smrti Ksaverja Meška. O njej so razmišljali otroci, ki so Meška tudi portretirali. Tako je nastal bilten 'Ksaver Meško pisatelj mojega kraja', ki smo ga podarili vsem obiskovalcem osrednje prireditve,« je uvodoma povedala Alenka Valtl Prodnik, direktorica slovenjegraške knjižnice Ksaverja Meška, ki je v oktobru zaznamovala poseben jubilej.

Človekove pravice so pravice vseh – a žal ne povsod

Mednarodni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra. Prvi odstavek prvega člena Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki je bila sprejeta in razglašena 10. decembra 1948 v Parizu, pravi: »Vsi se rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice.« Sprejetje Deklaracije o človekovih pravicah je neposredno povezano z mednarodnim dnem človekovih pravic, ki se obeležuje vsako leto 10. decembra.

Ali ste vedeli...

... da v ameriški smučarski reprezentanci nastopa tudi mlada smučarka, ki ima slovenske korenine?

To je Lila Lapanja, dvajsetletnica  iz Lake Tahoja v ameriški zvezni državi Nevadi. Lila je vrstnica odlične Mikaele Shiffrin in velja za enega največjih mladih ameriških upov ter tehnično izredno dovršeno smučarko. Med ameriškimi mladimi smučarkami se je s svojimi izvrstnimi rezultati že dobro uveljavila, zadnji dve leti pa je nase opozarjala tudi v absolutni  konkurenci na nastopih ameriškega državnega prvenstva.

SLOVENSKA KUHINJA

Krvavice z zeljem

Zimski čas je v slovenski kuhinji zagotovo čas kislega zelja in repe ter krvavic in pečenic. Na slovenski mizi se te jedi znajdejo tako med delovniki, saj jih pripravimo razmeroma hitro, kot tudi ob nedeljah in praznikih. Tudi v gostilnah in restavracijah gredo v tem času dobro v promet.

Tokrat smo v omenjeni izbiri za predstavitev izbrali kislo zelje in krvavico in  sestavili recept po navodilih naših babic.