Slovenski muzeji - zakladi dediščine ali ropotarnice

datum: 03.03.2015

S predavateljico Alenko Veber smo se po muzejih sprehodili v četrtek, 19. marca 2015, ob 15. uri, v prostorih Slovenske izseljenske matice na Cankarjevi 1/II.
Alenka Veber je fotografinja, vodnica in raziskovalka ter varuhinja kulturne dediščine Rihtarjeve domačije z Babnega Polja. Odstrla nam je svet zasebnih muzejskih zbirk.

V Sloveniji je več kot 200 muzejev in veš kot dva milijona razstavnih eksponatov. Za ogled muzeja si moramo vzeti čas, saj so zakladnica spominov in kulturna dediščina naroda.

Ali so muzeji ropotarnice? Ne, čeprav je res, da  imamo na  podstrehah starih hiš kar nekaj stvari, ki so svojo uporabnost pustile daleč v preteklosti. In te stvari, ki se jih danes ne da več kupiti - so postale muzejski primerki, pravi Vebrova.

Razmislite o tem!  Koliko stvari še imate, ki se jih ne da nikjer več kupiti?

Obiščite slovenske muzeje. Kljub temu, da nimajo privlačnih marketinških trikov, ki bi vas vabili v svojo notranjost, kot to počnejo trgovske hiše, imajo veliko več za pokazati, zapravili boste neprimerno manj in šli ven bogatejši - za nova spoznanja. Vebrova  je na predavanju dodala, da imajo naši muzeji manjšo napako -   njihovi obiskovalci  se nimajo kje okrepčati po ali med  dolgih urah sprehajanja in ogledovanja eksponatov.

Imamo pa v Sloveniji kar nekaj odličnih muzjev, ki se jih resnično splača ogledati. Eden izmed njih je muzej hmeljarstva, ki mu ni para v svetovnem merilu. Pa šolski muzej, ki vam pričara šolsko uro iz 19. stoletja, odlični slovenski  etnografski muzej in še jih je!

In nikar nemislite, da  ste opravili z njim, ko si enkrat muzej ogledate.  Nikakor.  Muzejske zbirke se spreminjajo in vsakič znova presenetijo z vsebinami.

Izredno zanimivo predavanje, ki nam odstira nov pogled na muzeje in navduši za raziskovanje.

Alenka VeberNa slovenskem se muzeji največkrat nahajajo v gradovih - grad Snežnik.Predavanje v prostoru SIM. veber