Otvoritev razstave slikarske kolonije 2015 v Veseli vasi

datum: 19.06.2015

V četrtek, 18. 6. 2015, smo zaključili s 24. slikarsko kolonijo za Slovence v zamejstvu in po svetu. V Veselo vas, ki leži na najvišji točki Suhe krajine, je prispelo kar nekaj znanih gostov, prijateljev in znancev, ki so se pridružili otvoritvi skupinske razstave slikarske kolonije.

V otvoritvenem programu je prisotne pozdravi Alojz Iskra gospodar posestva v Veseli vasi. Zbranim gostom je izrekel dobrodošlico in še prav posebej pozdravil predsednika SIM Sergija Pelhana, predstavnika Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Marjana Cukrova, direktorja Dolenskih toplic Andreja Božiča ter  častnega gosta slikarja Franceta Slano.

K besedi je povabil predsednika SIM Sergija Pelhana, ki je  pozdravil navzoče in častne goste ter dejal, da ima SIM dolgoletno tradicijo organiziranja slikarskih kolonij, ki so pomembne za povezovanje Slovencev po svetu z domovino. Po besedah predsednika Pelhana  smo mogoče Slovenci  res znani po tem, da nismo čisto srečni, če nismo malce nesrečni, vendar  pa je Vesela vas zagotovo prostor, kjer lahko umetnik najde veliko lepih motivov in razlogov za veselje pri delu. Izrazil je tudi željo, da se bo sodelovanje z organizatorji v Veseli vasi nadaljevalo tudi v prihodnje.

Marjan Cukrov, svetovalec na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu je v svojem nagovoru prenesle pozdrave ministra, ki se trenutno nahaja v Avstraliji in  izrazil vse pohvale organizatorju v Veseli vasi  ter priznanje SIM za dolgoletno organizacijo slikarskih kolonij.  Predlagal je, da se razstava prenese tudi v prostore Urada v Ljubljano, kjer bo na ogled vsem obiskovalcem Urada pa tudi  ostalim, ki bi si jo želel ogledati.

Monika Ivančič Fajfar, mentorica likovne kolonije je obširneje predstavila letošnjo slikarsko kolonijo, katere tema je bila »Podobe veselega časa«. Dejala je, da ima veselje več obrazov, vsak ga vidi na svoj edinstven način in tako so tudi slike, ki so nastajale v koloniji, zelo različne. Predstavila je tudi udeležence kolonije, ki  so letos prišli iz različnih koncev sveta vse do Argentine in Indije.  V menu slikarjev je govoril Ivan Kosmos, slovenski ljubiteljski slikar, ki živi v Splitu. Zahvalil se je SIM, gostitelju in mentorici za vse gostoljubje in vodenje ter izrazil iskreno pohvalo letošnji koloniji.  Ker  se je udeležil že kar nekaj kolonij lahko reče, da bila letošnja ena izmed najboljših. V programu je z imenitnim darilom  - ročno uro Lencia, sodelovala tudi Zlatarna Celje, ki jo je s pomočjo žreba  prejela Marijana Gregl Bikar, slikarka iz Novega Sada.

Prisotne je na kratko pozdravil tudi slikar France Slana in želel prijetno druženje.

Slikarji so v času bivanja obiskali tudi čebelarja v Semiču, ki jih je seznanil s to posebno in vsem koristno obrtjo. Udeležil se je tudi otvoritve kolonije,  pospremil pa ga je  nekdanji župan  Semiča Anton Bukovec.

Slikarji so se med  enotedenskem bivanju  odpeljali tudi   v Dolenske toplice, kjer so jim  prijazni gostitelji v toplicah omogočili brezplačno kopanje.

Zagotovo lahko rečemo, da so se vsi slikarji poslovili z lepimi vtisi in obljubo, da se še vrnejo. Suha krajina je  turistično žal premalo znana, smo pa prepričani, da se bo s časom  odprla svetu s podobnimi, mednarodnimi projekti. Kraj je odmaknjen od vse večjih prometnic, vendar je to lahko v tem vrvežu vsakdana tudi prednost.  Vesela vas, še veliko  obeta.

Prvo srečanje udeležencev letošnje kolonijeIMG_1902.JPGSkupinska slika pred kozolcem.

Predsednik SIM Sergij Pelhan je nagovoril povabljene.Kratek pozdrav Franceta Slane.Na harmoniko je zaigrala Vesna ZadravecMarjan Cukrov svetovalec na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetuIMG 2007Uro Lencia Zlatarne Celje je prejela slikarka Marijana Gregl BikarIMG 2012IMG 2017IMG 2022IMG 1958IMG 2023IMG 2029France Slana v pogovoru z Mirando RuminaDelo Marijane Gregl Bikar. Vojvodina, od kjer prihaja je polna veselih sončnic.M. Gregl Bikar.Piia S. BajloTako je v Veseli vasi videti sončni zahod.  IMG 1930IMG 1941IMG 1946IMG 1955Pia S. bajloIvan KosmosAmalija Perez MolekVlasta Arzenšek GottsteinVlasta A. GottsteinVlasta Gottstein ob svojem deluAmalija P. MolekMiranda RuminaStanka NovkovićVida PfeiferStanka NovkovićMiranda RuminaMiranda RuminaM. Gregl BikarVse je pripravljeno za otvoritev kolonijePia Bajlo, Miranda Rumina, Ivan Kosmos, Stanka Novković in Marijana Gregl BikarPia Bajlo ob svojem deluDve deli Mirande Rumine.Monika Ivančič Fajfar, Edita Žugelj, Marjan CukrovDirektor Term v  Dolenjskih toplicah Andrej Božič.Predsednik SIM Sergij Pelhan in gostitelj letošnje kolonije  Alojz Iskra France Slana je k razstavi prispeval svoj šopek.Otvoritve se je udeležila tudi članica SIM Darinka Obranovič.Amalija Perez Molek s semiškim čebelarjem pri katerem so bili slikarji a obisku.Vlasta A. Gottstein in France SlanaAmalija Perez Molek, Sergij Pelhan, Marjeta PelhanFrance Slana