Predstavitev knjige Anne Valenčič Davis

datum: 02.07.2015

V sredo, 1. julija 2015, smo v Društvu slovenskih pisateljev, predstavili knjigo Anne Valenčič Davis Petunija v čebulni gredi. Knjigo sta predstavila dr. Janja Žitnik Serafin iz Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU in urednik knjige Peter Kovačič Peršin. Svoje vtise je ob izidu knjige povzela tudi avtorica, ki je za to priložnosti prispela iz Čila. Ponovna predstavitev bo v soboto, 3. julija, ob 11. uri v hotelu Mitra na Ptuju.

Anna Valenčič Davis je z objavo tega romana v slovenščini postala slovensko-ameriško-čilska pisateljica. Rodila se je leta 1945 v Toledu v Ohiu, kamor so se zaradi fašističnega nasilja nad Slovenci njeni straši preselili iz Primorske v 30. letih prejšnjega stoletja. Odraščala je v narodnostno mešanem okolju. Materinščino je uporabljala samo v domačem okolju in v stiku z maloštevilnimi slovenskimi someščani. V Toledu je študirala jezike in književnosti na University of Indiana v Bloomingtonu. Tam se je seznanila s podiplomskim študentom iz Čila, se dve leti pozneje poročila z njim in se preselila v Santiago de Chile, kjer tudi živi. Na različnih ustanovah poučuje angleščino, med drugim na Santiago College in Universidad Católica.

Leta 2002 je v Santiagu de Chile objavila pri založbi RIL editores pripovedno delo Petunia en un cebollar (Petunija v čebulni gredi). Gre za krajši roman, sestavljen iz šestnajstih epizod, v katerih opisuje značilne dogodke iz svojega otroštva. Njeno otroštvo se je odvijalo v razpetosti med dva jezika in s tem med zavzetostjo po ohranjanju slovenstva na eni strani ter hkrati z neizbežno asimilacijo v večkulturno okolje, ki ga je zaznamovala tudi rasna in narodnostna nestrpnost.

Delo Petunia en un cebollar je bilo oktobra 2003 z velikim uspehom predstavljeno na mednarodnem knjižnem sejmu v Santiagu. Na radijskem izboru za najboljši roman je po sodbi bralcev Petunija ves oktober konkurirala najboljšemu delu Isabel Allende, ki je na obeh ameriških celinah in v Evropi prodala na milijone svojih knjig.

Avtorica odlično govori lepo narečno slovenščino. Naučila se jo je kot majhna, v družini, kasneje pa jo je ohranjala s pisanjem pisem mami v Toledo. Danes ima v Čilu samo eno prijateljico, s katero lahko govori slovensko, sicer pa si še dopisuj etudi  s sorodniki v Sloveniji. Kar nekaj jih je, ki so prišli na predstavitev knjige. Predstavitev je bila odlično obiskana, v kratkem pa lahko pričakujemo tudi intervju z njo  v oddajah za Slovence v zamejstvu in po svetu.