Otvoritev fotografske razstave Alojza Orla

datum: 06.07.2015

Leto 2014 je mesto Pulj in Zgodovinski pomorski muzej Istre posvetil spominu na Alojza Orla in po različnih galerijah, z različnimi dogodki predstavili opus njegovih del. Alojz Orel je bil leta 1918 rojen v Ljubljani, kasneje je živel v Brežicah in Zagrebu.
V petek, 3. julija 2015, je bila v Narodni in univerzitetni knjižnici otvoritev fotografske razstave Alojza Orla. Spremljajo jo razstave v ZRC SAZU in na SIM, ki bodo na ogled do konca julija.

Goste in povabljene je pozdravila direktorica Narodne in univerzitetne knjižnice  Martina Rozman Salobir in v nagovoru poudarila izreden pomen Orlovega fotografskega opusa, ki je  s svojim  inovativnim  in naprednim delom oral ledino  v fotografskem svetu - celo na svetovnem nivoju.  V imenu Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu je  navzoče pozdravil Rudi Merljak.

Na prijetno presenečenje vseh, je prisotne v slovenskem jeziku  pozdravil  Graciano Kešac, direktor  Istrskega zgodovinskega in  pomorskega muzeja v Pulju. Avtorica razstave je kustosinja Lana Skuljan Bilić, ki se je prav tako udeležila razstave v svojem nagovoru pa ji je direktor izrekel posebno priznanje za dolgotrajno delo in  izbor fotografij, saj zbirka šteje  čez 40000 fotografij.

V imenu Mesta Pulj je navzoče pozdravil Vladimir Torbica,  vodja oddelka za kulturo Istrske županije.  Iz Pulja  je bil prav za to priložnost organiziran prevoz za vse zainteresirani, ki so si želeli udeležiti otvoritve v Ljubljani.

Za glasbeni program je poskrbeli Slovensko društvo Istra Pulj, z nastopom pevskega zbora Encijan. Društvo Istra je soorganizator  ljubljanske razstave, v organizaciji pa sodeluje tudi SIM s postavitvijo razstave v prostorih SIM na Cankarjevi 1/II v Ljubljani.V letu 2014  je bila  javnosti predstavljene vsebina in   zapuščina tega profesionalnega in umetniškega fotografa , katerega delo je zabeležilo zgodovino fotografije v Pulju in Istri v drugi polovici 20. stoletja.

Direktorica NUK-a Martina Rozman SalobirVodja oddelka za kulturo Istrske županije Vladimir Torbica.Rudi Merljak iz Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.Kustosinja ljubljanske razstave Tina Širec DžodanKustosinja razstave Lana Skuljan BilićRavnatelj Istrskega zgodovinskega in pomorskega muzeja Graciano Kešac.WP 20150703 012WP 20150703 013WP 20150703 014Vzporedno z razstavo v ZRC SAZU   bo  v določenih terminih na ogled tudi kratki dokumentarni film iz intervjuja z Alojzom Orlom.

V Pulju so leto 2014 označili za Orlovo leto in po različnih galerijah in z različnimi dogodki predstavili opus njegovih del.  Prva razstava je bila odprta v Pomorskem zgodovinskem muzeju, na kateri je bil slavnostni govornik Martin Bizjak, slovenski  slikar in kulturni delavec ,  Orlov sodobnik in prijatelj, katerega poznamo iz Slikarskih kolonij Slovenske izseljenske matice.

Ob priložnosti razstave  v Zgodovinskem pomorskem muzeju je bil izdan bogat katalog fotografij z biografijo in pregledom  fotografovih življenjskih projektov.

Alojz Orel je bil rojen v Ljubljani leta 1918, kasneje je živel  v Brežicah in Zagrebu. Leta 1947 pa se je preselil v  povojno razdejani  Pulj in istega leta odprl atelje „Foto Orel.   Umrl je v Pulju leta 2002, kjer  bo ostal v spominu kot umetniški in dokumentaristični fotograf, zaljubljen v svobodo in eksperimentiranje uporabljajoč skoraj vse takrat znane tehnike fotografiranja.

Zapuščina Alojza Orla je danes v lasti njegovega vnuka Alekseja. Gre za zbirko črno-belih in barvnih fotografij, kontakt-kopij,  reprodukcij, negativov srednjega in manjšega formata, fotografskih aparatov in pribora za obdelavo fotografij, turističnih brošuri, katalogov samostojnih in skupnih razstav, nagrad,  priznanj, strokovne literature, bibliografije in novinarskih člankov.  Zbirka  šteje več deset tisoč ohranjenih fotografij in je kot takšna edinstvena na področju Istre, Hrvaške in nasploh v regiji.

Slovensko kulturno društvo Istra iz Pulja načrtuje   v letu 2015 s  finančno pomočjo Urada  postaviti Orlove razstave v  različnih galerijah po Ljubljani. Projektu se pridružuje tudi Slovenska izseljenska matica, ki bo v mestu dogodka prireditve Dobrodošli doma  leta 2015,  postavila razstavo v  primerni galeriji.  Prijavljamo stroške oblikovanja in tiska  zgibanke, ki bi bila izdana ob priložnosti vseh razstav. V zgibanki bi bile poleg predstavitve avtorja navedene tudi lokacije ostalih galerij, kjer bi bile na ogled Orlove fotografije.

Orel