ZAKLJUČEK KERAMIČNE DELAVNICE

datum: 20.10.2015

KERAMIČNA DELAVNICA

Lončarski atelje v Slovenskem etnografskem muzeju, ki ga vodi akademska kiparka Eva Peterson Lenassi je bil tudi letos, tretjič zapored prizorišče keramične delavnice v soorganizaciji Združenja Slovenska izseljenska matica iz Ljubljane.

Delavnica je potekala med 17. in 20. septembrom 2015 in je  ohranila koncept predhodnih. Udeležile so se ga članice slovenskega kulturnega društva Oljka iz Poreča in Slovenskega doma iz Zagreba, kjer bodo na osnovi pridobljenih znanj  v naslednjem letu organizirale delavnico v okviru društva, saj pri njih deluje še posebno močna ustvarjalna delavnica ''Šopek''. Pred tem pa bodo nastali izdelki razstavljeni in na ogled članom društva. Prva razstava pa bo 8. oktobra letos v Lončarskem ateljeju, kjer so predmeti iz gline tudi nastajali.

Osnovni namen delavnice je bil animacija na področju kiparstva oziroma lončarstva, delavnica v glini s pogledom na slovensko tradicionalno lončarstvo, značilno slovensko  dekoracijo  in malo slovensko plastiko kot so jaslične figurice in podobno.

Glavne teme, ki so bile obdelane so bile: oblikovanje gline iz polne mase, okraševanje s slovenskimi  ornamenti, oblikovanje  glinenih  ploščic s pomočjo valjanja in nato krašenje s pomočjo engobe, ki jo nanašamo  na glino kot barvo, ročna izdelava posode s pomočjo zasilnih kalupov in namiznega vretena, vrtenje na lončarskem vretenu.

Po sušenju izdelkov bo mentorica glino še glazirala in pripravila razstavo.

Udeleženke delavnice so po dolgem času, nekatere pa celo prvič oblikovale glino. Po tistem prvem srečanju z novim materialom, ki ga lahko prosto oblikujemo ob seveda spoštovanju določenih pravil, je ustvarjanje zaživelo in domišljija je dobila prosto pot. Ker je imela mentorica Eva v ateljeju ravno razstavljene glinene ropotulje so udeleženke delavnice želele tudi same oblikovati svoj enostaven glasbeni instrument. Uspelo jim je. Nekatere ropotulje so dobile prav posebno obliko.

Poudarek delavnice pa je bil spoznavanje in oblikovanje tradicionalnih slovenskih predmetov zato so si v Slovenskem etnografskem muzeju ogledale tudi razstavo, ki se nanaša na našo lončarsko tradicijo, spoznale oblike tipičnih posod in njihovo okraševanje. Drugi dan delavnice je potekal v učenju oblikovanja gline na lončarskem vretenu. Tega dela so se lotile najprej s strahom nato pa po prvih uspehih, z veliko zagnanostjo. In že kmalu so na vretenih nastajale prve posode.

Ob učenju novih tehnik oblikovanja gline, predanem in potrpežljivem delu mentorice Eve je kar prehitro prišla nedelja, ko je bilo potrebno počasi zaključiti z delom. Po sušenju in prvem žganju v peči bo Eva izdelke še glazirala in pripravila razstavo.

Z novim znanjem, novimi prijateljstvi smo se v nedeljo poslovile in se dogovorile za ponovno srečanje na odprtju razstave.

8. oktobra smo se ponovno zbrali v Lončarskem ateljeju, članice Slovenskih društev iz Zagreba in Poreča, povabljeni gosti, sorodniki. Na odprtju razstave je vse navzoče pozdravil predsednik Združenja SIM g. Sergij Pelhan, glasbeni del otvoritve pa je pripadel mladi sopranistki Tadeji Pance z izvedbo dveh slovenskih ljudskih skladb.

Naslednje leto bomo ponovno organizirali keramično delavnico in prepričani smo, da bo ravno tako uspešna!