65. LET ZDRUŽENJA SIM

datum: 17.02.2016

V letu 2016 praznuje Združenje SIM 65 let svojega neprekinjenega delovanja. Od leta 1951 s svojim delovanjem in povezovanjem s Slovenci z vsega sveta  vzdržuje stike, pomaga in sodeluje s posamezniki in slovenskimi kulturnimi društvi .

To leto bo polno dogodkov, razstav, predavanj, okroglih miz na katerih bomo obravnavali tematiko naših izseljencev in z vsemi  dogodki  bomo obeležili to visoko obletnico.

11. februarja smo v preddverju velike čitalnice v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani odprli razstavo revij, izseljenskih koledarje in knjig, ki smojih na matici izdali v 65. letih delovanja.

Z glasbenim uvodom sta nas v  prireditev popeljala mlada sopranistka Tadeja Pance v spremljavi pianista Marka Petrušiča.

NUK   NUK

Na tej razstavi smo prikazali tiskovine – revijo Rodna gruda, ki jo je Združenje Slovenska izseljenska matica začelo izdajati že davnega leta 1954, izhajala pa je vse do aprila 2004, nato je do konca leta 2005 izhajala revija Slovenija.svet kot naslednica Rodne grude. Zadnjih deset let pa revijo Moja Slovenija za Slovence, ki živijo v tujini, izdaja Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Rodno grudo lahko danes berete na spletu, na povezavi  www.rodnagruda.si, ob koncu leta pa Združenje SIM natisne letno številko z izborom člankov, objavljenih na spletu v tekočem letu.  Slovenski izseljenski koledar je bil redni letni zbornik Združenja SIM. Prva številka je izšla leta 1953 za leto 1954 kot naslednica Ameriškega družinskega koledarja, ki je izhajal v ZDA med leti 1915 in 1950. Zasnovan je bil za objavljanje prispevkov o zgodovini slovenskega izseljenstva, življenjepisov znanih slovenskih izseljencev, opisov organizacij, društev, knjižnic, narodnih in delavskih domov, časopisja, šol, župnij in cerkva ter informacij o domovini. Koledar je vse do leta 2004, ko je prenehal izhajati, ohranil skoraj enako vsebinsko zasnovo, v zadnjih letih izhajanja nekoliko bolj razpoznavno z vsebinami: domovina, literarni almanah, Slovenci po svetu in English Section.

Poseben pomen imajo objave pesmi in proze slovenskih izseljencev vseh generacij ter tudi knjige, ki so jih napisali naši izseljenci z vsega sveta. V 65. letih se je nabralo veliko tiskanega gradiva. Tudi letos načrtujemo tisk pesniške zbirka naše izseljenke iz Argentine.

Vse prisotne je najprej pozdravil namestnik ravnateljice NUK mag. Zoran Krstulović, ki je v svojem nagovoru poudaril pomembnost pisane besede vseh, ki literarno ustvarjajo v tujini pišejo pa še vedno v slovenščini.

NUK

Predsednik združenja SIM g. Sergij Pelhan je predstavil delovanje združenja, glavne dosežke in izrazil željo po nadaljnjem  dobrem sodelovanju z našimi izseljenci.

NUK

Ob visokem jubileju je Združenju čestital direktor javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Igor Teršar, v imenu Ministrstva za kulturo in v imenu ministrice mag. Julijane Bizjak Mlakar se je čestitkam pridružil državni sekretar Anton Peršak. V imenu ministra g. Gorazda Žmavca z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pa je prisotne nagovoril in čestital Združenju SIM sekretar dr. Zvone Žigon.

NUK NUK NUK

Slavnosti govornik na odprtju razstave je bil akademik Ciril Zlobec, ki nas je vse navdušil  s svojim govorom kjer je izpostavil, da se bomo morali čedalje bolj zazreti sami vase in na potovanju iz sebe v samega sebe prodreti do svojega bistva. Človek enostavno mora vedeti kje so njegove korenine, od kod izhaja. V času globalizacije in asimilacije je to še posebno težko pa vendar v določenem trenutku človekovega življenja bistvenega pomena. Hvala mu za te njegove misli.

NUK   NUK