Pozdrav pomladi pri Slovencih na Hrvaškem

datum: 30.03.2016

16. marca sva s kolegico Ženjo Simonič obiskali Slovenski dom v Zagrebu, ki je najstarejše slovensko združenje na Hrvaškem. Povabili so naju na odprtje razstave z naslovom »Pozdrav pomladi«. V znamenju velikonočnih praznikov je Slovenski dom na široko odprl vrata vsem obiskovalcem. Pred samim odprtjem so pridne roke članic društva pripravile tudi velikonočne kruhke, ki smo jih še vroče poskušali.

Odprtje razstave je bilo zelo svečano, kajti razstavo je odprl predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez, vse navzoče pa je ob predsedniku Slovenskega doma, gospodu Darku Šoncu pozdravila tudi nova veleposlanica RS na Hrvaškem, dr. Smiljana Knez.

Delo ustvarjalne delavnice je predstavila voditeljica Stanka Novković. Na razstavi so članice  predstavile svoje že tradicionalne šopke, po katerih delavnica  nosi tudi  ime,  pirhe in izdelke iz gline, na katere so zelo ponosne. V letu 2015 sta se dve članici udeležili keramične delavnice v organizaciji Združenja SIM in akademske kiparke Eve Peterson Lenassi , ki jo organiziramo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani in ravno na tem izobraževanju sta se tako navdušili nad pridobljenim znanjem, da sta le-to z veseljem prenesli naprej na ostale članice in nastali so prekrasni glineni izdelki. Na matici pa nas zelo veseli, da je keramična delavnica dosegla svoj namen, približevanja tradicionalne slovenske keramike našim rojakinjam in rojakom, ki živijo izven Slovenije. Veselimo se novih razstav. Prijeten večer se je nadaljeval z že tradicionalnimi kranjskimi klobasami in seveda orehovo potico. Vse čestitke članicam delavnice na prekrasnem večeru.

17. marca pa sva s kolegico nadaljevali pot proti jugu Hrvaške, proti Dalmaciji v Slovensko kulturno društvo Triglav, ki deluje v Splitu od leta 1992. Letošnje leto je pri njih še posebno svečano. 20. obletnico delovanja pevskega zbora Triglav so proslavili s svečanim koncertom. Zbor od vsega začetka vodi dirigentka Tatjana Kurajica. Na dan najinega obiska pa so svečano odprli razstavo v mestni knjižnici Marko Marulič v Splitu, njihovih klekljaric, ki jih vodi gospa Katica Kaštelan in že polnih 20 let s svojimi čipkami razveseljujejo in plenijo poglede polne občudovanja. Na odprtju je vse navzoče pozdravila in jim ob obletnici čestitala glavna tajnica združenja SIM, Jasmina Ilič. S pesmijo pa pozdravil tudi MePZ Triglav Split z dvema slovenskim in dvema dalmatinskima skladbama. Skupina klekljaric se bo letos udeležila svetovnega srečanja čipkaric iz vsega sveta, ki bo letos junija v Ljubljani.